• Почетна
  • СПОРТ
  • Гробарски кутак 20.9.2012. Тумбаковић: Бројаћемо више од шест
Прочитај ми чланак

Гробарски кутак 20.9.2012. Тумбаковић: Бројаћемо више од шест

0

С једне стране Срби – преко пута странци. У простопроширеној реченици саткана је сложеност Партизановог учешћа у Лиги Европе.
Мада су им ривали махом легионари стационирани у Милану, Казању и Бакуу, црно-бели верују да би опредељење на таленте омладинске школе могло да резултира величанственим успехом: пробојем међу 24 најбоља клуба другог по снази, вредности и квалитету такмичења УЕФА.

– Има наде за нас – поручује Љубиша Тумбаковић, спортски директор клуба, уочи старта петог похода кроз групну фазу Лиге Европе. – Наш састав може и уме, само му ваља оставити простор за стрпљење, да покаже колико вреди. Дај боже да нам осигураних шест утакмица не буду једине, него да и на пролеће одиграмо још које коло.

Шта под тим подразумевате?

– Не мислим да ћемо направити нешто револуционарно. Играћемо против екипа крцатих странцима, међутим, после свега што се десило у минулом периоду, млади тим има шансу да направи значајан искорак на европској мапи. Спортски и људски је надати се да ћемо презимити.

Очекујете ли да тензије с почетка сезоне спласну, достизањем једног значајног циља?

– Пласман у Лигу Европе је елиминисао негативан флуид на релацији терен-играчи-публика. Ваља подсетити да смо, уз загребачки Динамо и Марибор, трећи клуб са простора некадашње СФРЈ који ће играти европске мечеве до децембра. Та чињеница може кључно да утиче на позитивну енергију око клуба.

Бојите ли се да би такмичење у Европи могло да узме данак у виду првенствених бодова?

– Све је могуће… Тешко је играти мечеве сваки трећи дан, кад у екипи имаш углавном талентоване и момке без превише интернационалног искуства, изузев Саше Илића. Биће и њима ово велика школа, да покажу колико вреде и науче како изгледа играти на захтевнијем нивоу – завршио је Љубиша Тумбаковић.

 

Некадашњи голман Партизана и нашег националног тима Ивица Краље верује да ће екипа из Хумске вечерас (21.05, РТС) против азербејџанског Нефчија уписати прва три бода у Лиги Европе.

– Верујем да ова млада екипа Партизана може да стартује успешно у Лиги Европе. Не треба стављати било какав императив пред ове момке, који ће сасвим сам сигуран оставити последњи атом снаге на терену. Нефчи је врло неугодна и квалитетна екипа, али уз подршку са трибина могу се савладати –рекао је Краљ за „Спорт“.

 Тријумф очекује и Мустафа Хасанагић.

– Неће бити лако, али ће Партизан победити Нефчи. Ово је врло важна утакмица црно-белих на европској позорници. Азербејџанци нису за потцењивање, јер у свом саставу имају бројне стране играче.

Слађан Шћеповић, отац нападача Партизана Марка и Стефана је оптимист.

– Најважније је кренути тријумфом. Може то садашња генерација парног ваљка. Треба мудро отворити меч. Надам се да ће моји синови Марко и Стефан допринети да Партизан освоји нове европске бодове –каже бивши нападач црно-белих.

Александар Трифуновић истиче да је Партизан је у малој предности у односу на азербејџански тим.

– Тај вишак даје домаћи терен и наши ватрени навијачи. Верујем да ће Лазар Марковић бити убојит из игре, а Неца Томић из слободних удараца. Може да васкрсне и полетарац Митровић.

 

Хаџијев: Нисмо дошли као туристи.
Невчи из Бакуа први пут се нашао у групној фази за Лигу Европе, дебитанти су, међутим, тренер Букурај Хаџијев, капитен Махир Шукоров и стрелац Бразилац Флавињо са доста оптимизма најавили су сусрет у Хумској 1. Кажу, добро познају црно-беле.

– Први пут представљамо Азербејџан у Лиги Европе, ово је за нас историјски успех, али желимо и можемо много више. Зато и не желим да већ у Београду „изађемо“ из групе. Дошли смо да играмо фудбал, а не да будемо туристи, па ћемо учинити све да се кући вратимо непоражени – речи су тренера Букураја Хаџијев.

И без постављеног питања тренер Нефчија осврнуо се и нагласио да је тренер Партизана Владимир Вермезовић рекао да су гости најслабији у групи, да су аутсајдери.

– Свака утакмица је нова и другачија, а то што је тренер домаћих рекао да смо слаба екипа показаћемо на терену. Добро знамо и добро смо проучили да Партизан има једног виртуоза Сашу Илића, добро га познајемо из Турске. Ту су затим одлични Томић, Волков, Иванов, Саша Марковић… – рекао је тренер Нефчија.

Упркос свему очигледно је да су гости из Бакуа оптимисти, али је исто тако евидентно да су потајно и уплашени, међутим, капитен Шукоров је имао своје мишљење.

– Добро смо анализирали игру Партизана, знамо да су најбољи у Србији, гледали смо снимак две Партизанове утакмице, знамо њихове слабости, али и врлине. Покушаћемо да нашом игром дођемо до повољног резултата. Желимо да пут кроз Европу продужимо што је дуже могуће – рекао је капитен Шукуров.

Добро је познато да је Бразилац Флавињо најопаснији нападач и стрелац Нефчија.

– Желимо да се београдској публици представимо добром игром и да неверним Томама покажемо да вредимо. Уверен сам да ће наши навијачи на стадиону Партизана гледати добру утакмицу која је за нас и најтежа, али искрен да будем, потајно се надам да нећемо разочарати – речи су Бразилца Флавиња.

 

Љубиша Тумбаковић: Спремамо се за јануар!
Колико ће новца од продаје Аксентијевића Витесеу (1,8 милиона евра) и награде УЕФА (скоро два милиона евра) бити уложено у зимски прелазни рок?

– Чим је завршена летња пијаца, почели смо да се спремамо за јануар. Темељно ћемо проучити стање на тржишту, скаут служба ће ревносно обавити посао, бићемо боље припремљени него кад смо стигли, а сходно идеји ослањања на таленте, допунићемо садашњи мозаик – најавио је Љубиша Тумбаковић.

 

(Спортски Журнал, Новости)