Прочитај ми чланак

Делегација париског музеја Лувр код Патријарха Иринеја

0

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је јуче, 10. јула 2012. године, у Српској Патријаршији у Београду Његово Превасходство Франсоа Гзавијеа Денија, амбасадора Републике Француске у Београду, и г. Анрија Лоарета, генералног директора музеја Лувр у Паризу са сарадницима.

Овом прилико делегација чувеног музеја посетила је Музеј Српске Православне Цркве, чија се реконструкција ових дана приводи крају, и придворну капелу Светог Симеона Мироточивог.

У разговору са Патријархом српским Г. Иринејом и г. Владимиром Радовановићем, управником Музеја Српске Православне Цркве, г. Лоарет је истакао важност сарадње културних институција Србије и Француске.

Пријему у Српској Патријаршији присуствовали су и г. Жан Дуранд, главни кустос Одељења за уметничка дела музеја Лувр; г. Бенуа Д`Сент Шамас, саветник директора музеја Лувр; г. Жан Лук Гестер, саветник за сарадњу и културне делатности Амбасаде Француске и директор Француског института; као и г-ђа Смиља Душанић-Марјановић, историчарка; г. Марко Поповић, археолог; и г-ђа Соња Филиповић, сарадница у Француском институту.