Прочитај ми чланак

ЗРЕЊАНИН У БОРБИ за чист ваздух: На протест дошао и пулмолог Жујовић

0

Више од 350 аутомобила и десетине бајкера изашло је и вечерас у протестну вожњу како би се изборили за "свеж ваздух" и скренули пажњу на непријатне мирисе који их већ годинама гуше из оближње кафилерије "Прекон".

Захваљујући грађанима окупљенима око удружењу грађана “Стоп кафилерији”, Прекон је прошле недеље, по налогу инспекције, привремено обуставио рад. Међутим, Зрењаници страхују да је ово само привремено затишје и да ће кафилерија наставити са радом “чим опадне пажња јавности”.

“Наше дугогодишње искуство нам говори да им не треба веровати, јер су и раније прекидали са радом, али само док се ‘раја не смири’. Више ником не верујемо, ни Прекону, ни власти, ни институцијама. И то не само у вези Прекона. Наше неповерење су одавно заслужили својим нечињењима”, каже Гојкан Стојиновић, један од активиста.

“Власт која се хвали да захтеве приватних инвеститора решава за 24 сата, а деценијама се оглушује о проблеме својих грађана и њиховог елементарног људског права на чист ваздух, не заслужује наше поверење”, каже Стојиновић, напомоњући да ће грађани наставити са својеврсном еколошком стражом над радом кафилерије.

Протестна вожња је кренула од кафилерије, а затим се наставила кроз цео Зрењанин, где је велики део грађана аплаузом и махањем подржао и поздрављао учеснике. Такође, Зрењанице је у борби за чист ваздух подржао и пулмолог Дејан Жујовић.

“Овде сам јер желим да подржим право Зрењанинаца на њохово здравље и због жеље да сви дишемо пуним плућима”, казао је он.