Прочитај ми чланак

Одговор др Жујовића министру Дани Грујичић: А да укинемо боловање и плаћени одмор?

0

„Да ли министарка мисли да лекари опште праксе лажирају боловања? Ако има таква сазнања волео бих да чујем", каже за Данас пулмолог Дејан Жујовић, упитан да прокоментарише најаву министарке здравља Данице Грујичић да ће лекари опште праксе убудуће моћи да отварају боловања само на две недеље, уместо на досадашња два месеца.

Министарка је изјавила да су у плану измене Закона о здравственом осигурању које би лекарима опште праксе убудуће омогућиле да пацијенту отворе боловање најдуже на две недеље, уместо два месеца колико је до сада могла да траје привремена спреченост за рад пре одласка на комисију.

“Привреда је имала велике примедбе на могућност да неко буде на боловању два месеца без провере комисије. Много је чудно да је излечење највећег броја пацијената било баш 58. дана од тренутка отварања боловања. Јасно је о чему се ту ради. Надам се да ћемо успети да спречимо могуће злоупотребе”, рекла је Грујућић, додајући да ће изузетак укључивати онколошке пацијенте и оне који се опорављају од операција.

Др Дејан Жујовић каже за Данас да о изменама закона не може да одлучује само министарка. Према његовим речима, то што она планира само би непотребно оптеретило лекарске комисије.

„Ако је смисао битисања у овој држави добробит крупног капитала, хајде да укинемо боловања и сва радна права нашег грађанина. Предлажем и да се плата уопште не прима када се одлази на годишњи одмор“, ироничан је Жујовић.

Према његовим речима, изјава министарке Грујичић указују на њено “озбиљно неповерење у честитост својих колега”.