Прочитај ми чланак

Зорана Михајловић: СНС је показала какав однос свако треба

0

zorana-mihajlovic1-660

ЧАЧАК – Потпредседница СНС Зорана Михајловић позвала је данас жене у Србији да се укључе у политички живот и допринесу напретку наше земље.

Михајловић је на Унији жена у Чачку рекла да ће грађани Србије 24. априла моћи да бирају какву ће државу имати у наредном периоду истичући да жене могу да дају свој допринос и изаберу листу Александар Вучић.
Она је позвала жене да разговарају са комшиницама и пријатељицама о томе и додала да су жене велики политички потенцијал Србије.

“СНС је показала какав однос свако треба да има и по питању родне равноправности. Трудили смо се да радимо пуно у области економије, како да покренемо целу Србију, али део који се односи на жене још није довољно покренут”, нагласила је Михајловић.

 

Како је рекла, највише жена на функцијама на републичком нивоу је из СНС, али свега их је неколико на челу локалних самоуправа.

“Жене су увек биле са стране или у породици и није се до сада могао видети њихов потенција који је огроман. Чачак је познат по предузетницама и може да буде пример за друге градове и општине”, навела је она.

Михајловић је подсетила да је влада са премијером Вучићем формирала Координационо тело за родну равноправност, на чијем је челу она као потпредседник владе.

“У ЕУ нити у земљама у окружењу не постоји ниједна земља које има такво тело тако високо постављено – поред самог премијера. То је био први корак да покажемо колико нам је важна родна равноправност”, нагласила је Михајловић.

Она је истакла да су ту важне три ствари – економско оснаживање жена путем конкретних пројеката, борба против насиља над женама и њихово веће укључивање у друштвени и политички живот.

“Успели да издигнемо тему родне равноправности да буде једно од главних питања и свака странка у кампањи се сада бави тиме, што раније није био случај, тако да смо захваљујући СНС доста напредовали”, навела је Михајловић.

Она је подсетила да је влада 2016. прогласила за годину предузетништва и издвојила 16, 5 милијарди динара из буџета за подршку предузетништву, од чега ће велики део бити намењен предузетницама.

Тај новац је за оне који започињу бизнис, али и оне које већ раде а потребна им је финансијска подршка.

Михајловић је подсетила да Европска банка за обнову и развој спроводи програм од 20 милиона евра за женско предузетништво и позвала жене да и то искористе.

“Нама је интерес да жене раде, када су економски самосталне другачије доносе одлуке. Надам се да ће после избора жене још више показати колико могу и знају.

Координатор Уније жена СНС Ана Мишевић је рекла да су у Унији успешне Чачанке које су велики борци и успевају да савладају разне препреке.

Председница Удружења женског предузетништва “Надежда Петровић” Марушка Топаловић је казала да је предузетницама потребнија подршка приликом започињања посла него сама финансијска средства, али и да их држава заштити од нелојалне конкуренције.

(Танјуг)