Прочитај ми чланак

Жене у црном: Пресуда скандал без преседана

0
ЖЕНЕ У ЦРНОМ

ЖЕНЕ У ЦРНОМ

Београд — Невладина организација Жене у црном саопштила је да је ослобађајућа пресуда Војислава Шешеља у Хашком трибуналу скандал без преседана.

Како наводе, он је један од највећих симбола политике етничког чишћења и геноцида са простора бивше Југославије“.

У саопштењу се наводи да је судско веће у потпуности изгубило из вида систематско застрашивање којем су годинама извргавани сведоци оптужбе, па је – уместо да узме у обзир њихова изворна сведочења – веродостојнима прогласило њихова сведочења у току саме судске расправе.

Осим тога, истичу и да је познато да су они под притисцима и претњама којима су били излагани, демантовали своје првобитне исказе који су једнозначно упућивали на директну одговорност оптуженог Шешеља за низ најтежих ратних злочина почињених против цивилног становништва.

„И више од тога: не могавши оповргнути истинитост Шешељевих јавних позивања на етничко чишћење и друге злочине, Антонетијево веће их је прогласило ‘мотивационим говорима, мобилизаторског карактера’. Ако такво цинично тумачење постане стандард дељења правде – онда више никад и нигде, ниједан ратни хушкач неће моћи бити позван на одговорност за своје речи које су његови следбеници претворили у стварност“, наводи се у саопштењу.

Хашки трибунал је изрекао првостепену ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу и навео да лидер СРС није крив ни по једној тачки оптужнице за ратне злочине.

 

Танјуг