Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНОВИЋ: Очекујем да Tужилаштво реагује на претње, позив на линч и протеривање

0

"Након што се информација да се мени и мојој породици прети на Фејсбуку појавила и у медијима, уследило је извињење "аутора" претњи Милана Ристића на овој друштвеној мрежи. Начин на који се господин Ристић мени извинио је начин на који се неко извињава у случају када људи имају приватне проблеме, али ово је далеко од тога, сматра градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић (опозиција Вучићевом режиму), очекује да ће Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала и полиција реаговати на претње које је добио преко Фејсбука, у којој се Шапчани позивају да се окупе испред куће у којој живи са породицом, и да га истерају из тог града. Том приликом остављена је и његова адреса.

„Након што се информација да се мени и мојој породици прети на Фејсбуку појавила и у медијима, уследило је извињење ‘аутора’ претњи Милана Ристића на овој друштвеној мрежи. Начин на који се господин Ристић мени извинио је начин на који се неко извињава у случају када људи имају приватне проблеме, и када те проблеме решавају између себе. Али ово је далеко од тога, ово је јавна тема и јавна ствар. Овакве појаве нису добре ни за наше друштво, ни за наш град. Сматрам да 120 хиљада грађана у овом граду заслужују да живе у мирном и пристојном граду“, рекао је Зеленовић.

Како је навео, Милан Ристић, корисник Фејсбука навео је адресу на којој градоначелник станује са породицом и позвао остале кориснике ове друштвене мреже да се окупе испред зграде и „отерају“ га из града.

Он је навео и да су позив на насиље, на истој друштвеној мрежи, подржали и одборник Српске напредне странке (СНС) у Скупштини града Шапца Горан Мијаиловић и Младен Чолић, активиста СНС-а у Шапцу. Мијаиловић је, како тврди, позивао на даноноћну блокаду стана у ком живи градоначелник са својом породицом.

„Као неко ко заступа интересе 120 хиљада грађана Шапца никада нисам позивао на агресију, то није моја природа. Сматрам да сваки проблем или несугласица могу да се реше мирним путем. Зато сам позивао на мирне протесте, на мирне шетње којима се изражава незадовољство начином на који се данас решавању проблеми у друштву, незадовљство због позивања на линч политичких неистомишљеника и незадовољство механизмом којим се спроводе избори. Само мирним протестима можемо послати јасну поруку какву Србију желимо“, поручио је градоначелник.

Он очекује да ће Тужилаштво урадити свој посао, јер, како је рекао, „ово није моја приватна ствар, већ јавни простор у ком написане речи имају последице по све. Не само по мене и моју породицу, ово може бити опасност и претња по сваку породицу у граду“.

„Нажалост, постало је ‘нормално’ да се јавно прети свима који не мисле исто као представници Српске напредне странке“, упозорио је Зеленовић.

Градоначелник је додао да ће послати позив за састанак челним људима шабачког СНС-а, како би утврдили да ли може да се заустави агресија која је свеприсутнија у јавном животу.