Прочитај ми чланак

ЗБОГОМ СПО: Поповићева СНП нови коалициони патрнер СНС

0
Ненад Поповић (Фото: srpskanarodnapartija.rs)

Ненад Поповић (Фото: srpskanarodnapartija.rs)

На изборној листи Српске напредне странке највероватније ће бити места и за Српску народну партију Ненада Поповића, сазнаје „Ало!“.

Лидер напредњака Александар Вучић близу је одлуке да задржи окосницу мањих странака које су га пратиле и на претходним изборима, али би улазак Поповића у ову дружину „малих“ готово сигурно скинуо две најситније карике у том изборном ланцу – Српски покрет обнове Вука Драшковића и Покрет снага Србије Богољуба Карића.

– Листа још није заокружена, али је сасвим извесно да ће Вучић на њој задржати СДПС Расима Љајића, Покрет социјалиста Александра Вулина и Нову Србију Велимира Илића. Поповић је на корак до договора да појача ову екипу јер као мали партнер Вучићу није много скуп, везе које има с Русијом могле би да помогну будућој влади, а није сасвим неприхватљив ни за Вучићеве западне пријатеље. Све прогнозе указују да напредњаци после избора неће бити у онако лагодној ситуацији као 2014. и зато је Вучић знатно опрезнији у давању посланичких мандата – објашњава извор.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић не очекује велика тумбања на изборној листи СНС-а, а можда највећа новина била би партија Ненада Поповића.

– Вучић држи све кључеве када је реч о изборној листи напредњака. Њему ниједан партнер није неопходан јер он сам може да добије изборе. Вучић се више руководи тиме ко може да му помогне после избора и како. Реално је да се Поповић нађе на листи СНС-а јер он, поред Вучића, има највећи капацитет за одржавање односа с Русијом. Он не би био проблем Западу јер није тамо омражени русофил. Уосталом, сваке године га можете видети на Молитвеном доручку у Вашингтону. Поповић не би био изненађење у савезу с Вучићем, али би Борис Тадић био уколико би ушао у постизборну коалицију због доприноса који може да да у односима са ЕУ – напомиње Анђелковић и закључује да је једино сигурно да Вучић неће бити галантан према партнерима као што је био на претходним изборима.

Вучић преполовио понуде

У овој фази договора око предизборне коалиције, СНС је преполовио број посланичких мандата које је на прошлим изборима гарантовао партнерима. Уколико током ових преговора не поправи своју позицију, Љајић може да, уместо садашњих 10, рачуна на пет посланичких места, Илић на три уместо шест, док ће Вулин вероватно моћи да задржи своја три посланика.

Извор: Ало