Прочитај ми чланак

ЦРТА: Резултати избора у Београду не одражавају изборну вољу грађана

0

У Србији су јуче одржани парламентарни, локални и покрајински избори.

14:32

Шта се дешавало у штабу „Србија против насиља“ у недељу увече

Шта се дешавало с представницима листе “Србија против насиља” у изборној ноћи, па су се у вези резултата избора огласили тек после 23 сата, било је главно питање у недељу увече. Друго питање је зашто је позив на протест због очигледне изборе крађе уследио тек накнадно и то за понедељак поподне. Дан касније објашњавају зашто су се одлучили за овакав постизборни наступ.

“Ми разумемо очекивања грађана и бирача, али ми смо ипак веома озбиљна скупина људи, нисмо шарлатани и не смемо себи да дозволимо луксуз да одмањујемо грађане, да нешто тврдимо, а да немамо доказе за то. Дакле, биралишта у Београду су негде затворена тек после 21 сат. На тим биралиштима, прво су бројани резултати парламентарних избора, па кад се они изброје негде тек око 22.15 приступило се бројању гласова за београдске изборе. И тек након тога први записници у електронском облику, фотографисани, почели су да пристижу у изборне штабове. И код нас и у СНС и у остале политичке групације”, каже Миливојевић.

“Ми смо јуче сведочили бруталном насиљу током дана, насиљу и крађи. Није срамота изгубити, али је срамота красти. Овде је брутално покрадена изборна воља“, нагласио је Алексић за Н1.

13:58

Понош: Погрешили смо што нисмо одмах поподне изашли и рекли да не признајемо крађу

Председник странке „Србија-центар“ и један од лидера коалиције „Србија против насиља“, Здравко Понош, написао је на друштвеној мрежи X да је опозиција погрешила што није одмах изашла поподне са ставом да не признаје резултате очигледне крађе избора, те да немају право да одустану од изборне воље грађана.

„Нажалост, излазност није била довољно велика да надокнади бруталну крађу. Избори у Београду нису били избори, били су „арена“. Погрешили смо што нисмо одмах поподне изашли са ставом да не признајемо резултате очигледне крађе. Никада Вучићев режим неће дозволити регуларне изборе у Србији. Томе можемо да се супротставимо на два начина: Да нас изађе више него што они могу да украду или да не признамо покрадене изборе. Прва могућност је пропуштена. Опозиција нема право да одустане од друге могућности. Није покрадена опозиција, покрадени су грађани“, нагласио је Понош.

13:17

„Резултати избора у Београду не одржавају изборну вољу грађана

Раша Недељков из посматрачке мисије „ЦРТА“ рекао је да су драстичне злоупотребе права бирача ексалирала на изборни дан.

„Изражавамо велику забринутост у однос на квалитет парламентарних избора. Због обима и врсте озбиљних злоупотреба у Београду, закључујемо да резултати избора у Београду не одржавају слободну вољу бирача који живе у њему“, нагласио је он.

Недељков је да је на 5 одсто бирачких места за парламентарне изборе, а на чак 9 одсто у Београду су забележене неправилности које су непосредно компромитовале изборне резултате на бирачким местима.

„У поподневним и вечерњим часовима изборног дана постојао је јасан тренд изразитог раста броја случајева унапред попуњених гласачких листића и незаконитог присуства трећих лица на бирачким местима. Нарочито у Београду. Такође, у Београду се у другој половини дана утростручио број места на којима су забележени случејеви да се неко потписао у извод из бирачког списак уместо бирача у поређењу са првим делом дана“, објашњава Недељков.

12:44

Анђелковић: Избори су били намештаљка

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да су јучерашњи избори били намештаљка у које је опозиција, како је рекао, олако ушла а да се није изборила ни за један услов како би се спречила изборна крађа.

Анђелковић је агенцији Бета казао данас да је опозиција насела на Вучићеву политичку гиљотину.

„Ни на једном бирачком месту немамо камере, у медијској сфери влада потпуна неравноравност, а режим користи државни буџет као свој. Учешће опозиције на изборима је слично као када је доминикански диктатор Трухиљо својевремено организовао изборе с опозицијом коју је после хапсио. Овде није баш тако, мада смо имали наговештај да режим спрема репресију када је ноћ уочи избора позвао опозицију и поручио јој ‘ми намештамо изборе, а ви случајно немојте да протестујете'“, рекао је Анђелковић.

12:05

Још један најава оставке због изборног резултата

Председник Народне странке Вук Јеремић огласио се на друштвеним мрежама након лошег резултата ове странке на београдским и парламентарним изборима. Он каже да је највећа одговорност за то што странка није прешла цензус управо на њему, те да ће несумњиво бити озбиљних последица. Да ли то значи да Јеремић има у плану да се повуче с чела странке остаје да видимо.

„Несумњиво је да мора бити озбиљних последица, а највећа одговорност је моја“, написао је Јеремић на мрежи X (Твитер).

11:59

Алексић најавио протест опозиције: „Није срамота изгубити, срамота је красти“

Мирослав Алексић, један од лидера коалиције „Србија против насиља“ оценио је за Н1 да су избори у Београду „покрадени“, а да „Арена“ врх леденог брега. Како најваљује, вечерас у 18 часова организован је протест испред Градске Скупштине, а шетаће се и до ГИК-а.

„Нисам задовољан ни резултатима у Србији, ни резултатима у Београду, ни излазношчу на изборима. Излазност је на нивоу избора од прошле године“, истакао је Алексић.

Како наводи, опозиција је у збиру освојила више од СНС на изборима у Београду. Опширније прочитајте на сајту Н1.

11:51

Крушевац: СНС-у апсолутна већина, СПН скоро 26 одсто

Коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС) на локалним изборима у Крушевцу освојила је апсолутну већину, за њу је гласало 57,88 одсто бирача изашлих на изборе у том граду, речено је агенцији Бета у Градској изборној комисији (ГИК).

То су резултати на основу обрађених података са свих 132 бирачких места, а приговора на локалним изборима, према речима председника ГИК-а Драгољуба Арсића није било.

11:51

Крушевац: СНС-у апсолутна већина, СПН коро 26 одсто

Коалиција окупљена око Српске напредне странке (СНС) на локалним изборима у Крушевцу освојила је апсолутну већину, за њу је гласало 57,88 одсто бирача изашлих на изборе у том граду, речено је агенцији Бета у Градској изборној комисији (ГИК).

То су резултати на основу обрађених података са свих 132 бирачких места, а приговора на локалним изборима, према речима председника ГИК-а Драгољуба Арсића није било.

11:48

Један одборник биће „језичак на ваги“ за власт у Тополи

После избора за Скупштину општине Топола неизвесно је ко ће имати већину одборника, односно власт у градићу подно Опленца, јер и власт и опозиција би могли да има ју 21 одборника од укупно 40 колико седи у скупштинским клупама Тополе, сазнаје Н1 у изборном штабу опозиционе листе „Нови људи -Топола наша земља-Мирко Јевтић Топола се воли „, која је највеће изненађење избора.

11:48

СНС на локалним изборима у Пироту добио преко 50% гласова

Према првим прелиминарним резултатима на локалним изборима у Пироту највише гласова освојила је листа Српске напредне странке – више од 50%. Одличан резултат освојила је и уједињена опозициона коалиција “Пирот против насиља” која има око 35% гласова бирача, а у локални парламент ући ће и преостале две листе – Социјалистичка партија Србије и коалиција ПОКС – Заветници.

11:34

Новосађани гласали: СНС има 41 одсто, СПН 32 одсто

На основу око половине пребројаних гласова у Новом Саду, Српска напредна странка има око 40 одсто гласова, а прати је коалиција „Србија против насиља“ са око 32 одсто. За треће место боре се коалиција НАДА, СПС и листа „Ми – глас из народа – Бранимир Несторовић“ са преко пет одсто гласова. Све остале листе и странке су далеко испод цензуса од три одсто.

11:31

Камбери и СНС добили највише гласова у Бујановцу

Највише гласова у општини Бујановац на парламентарним изборима у недељу добила је листа албанских странака из Бујановца и Прешева коју је предводио Шаип Камбери. За Камберијеву коалицију гласало је 6.910 грађана (45,4 одсто), док је на другом месту листа Српске напредне странке (СНС) са 4.945 гласова (32,4) одсто.

Како наводе Бујановачке, ово су званични прелиминарни резултати Републичке изборне комисије (РИК).

10:34

СНС и СПС освојили више од пола одборника у Крагујевцу

Резултати локалних избора у Крагујевцу показују да СНС и СПС имају већину одборника, 44 од укупно 87 народних представника у локалном парламенту. Одборника са листе „Александар Вучић – Крагујевац не сме да стане“ у Скупштини Крагујевца биће 38 (40 одсто), а Дачићевих је шесторо одборника (6,77 одсто), сазнаје Н1 у Градској изборној комисији Крагујевац. „Уједињени против насиља – Нада за Крагујевац“ са 13.787 гласова или 14,95 одсто гласова има 14 одборничких мандата.

10:19

Најновија пројекција ЦеСИД/Ипсос за Београд – СНС 38,7 одсто, СПН 34,7

Листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ освојила је 38,7 одсто гласова на београдским изборима и тиме добила 48 мандата у градској скупштини, од могућих 110, саопштио је Цесид/Ипсос у најновијој пројекцији изборних резултата. Како се наводи на сајту Цесид-а то су подаци урађени на основу 77 одсто обрађеног узорка. Листа „Србија против насиља“ освојила је 34,7 одсто гласова, односно 43 мандата. Коалиција НАДА, како се наводи, имаће седам мандата, захваљујући освојених шест одсто гласова.

Следи листа „МИ – глас из народа, Александар Јерковић“ са 5,3 одсто гласова и шест мандата. Листа око социјалистичке партије Србије освојила је 4,8 одсто гласова и шест мандата. Остали учесници избора за Београд остали су без мандата, наводи Цесид/Ипсос.

10:06

РИК: Последњи резултати

На основу обрађених резултата са 7.842 од 8.273 бирачка места, СНС је освојио 46,86 гласова, док је листа „Србија протв насиља“ освојила 23.36 одсто, наводи се на сајту РИК-а.

Листа Бранимира Несторовића освојила је 4.68 одсто, листа НАДА 5,02, док је коалиција „Национално окупљање“ освојила 2,79.

09:45

Председник РИК-а: Листе имају рок од 72 сата да поднесу приговор

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је да ће до 20 часова бити објављени прелиминарни резултати, као и да се и сада уживо на сајту РИК-а могу пратити резултати. На питање како реагује на позив листе „Србија против насиља“ на протесте испред градске Скупштине и седишта Републичке изборне комисије, Димитријевић је рекао да свака странка има право да своје незадовољство исказује на одређени начин, па и изласком на улицу. Листе имају рок од 72 сата да поднесу приговор.

09:33

ЦеСИД/Ипсос на узорку 95,3 одсто: СНС освојила 46,3 одсто, СПН 23,6 одсто гласова

Листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ освојила је 46,3 одсто гласова на републичким изборима, саопштио је Цесид/Ипсос на основу 95,3 одсто обрађеног узорка. То значи да ће у парламенту имати 127 мандата. Листа „Србија против насиља“ освојила је 23,6 одсто гласова, што јој доноси 65 мандата, док листа око Социјалистичке партије Србије има 18 мандата, захваљујући освојених 6,6 одсто гласова, пренео је РТС.

Листа чији је носилац Бранимир Несторовић освојила је 4,8 одсто гласова, што јој доноси 13 мандата, исто колико и коалицији НАДА која је освојила 4,9 одсто гласова. Цензус је прешло пет мањинских странака.

09:19

Расим Љајић славио победу у Новом Пазару, бацио се у масу

Лидер СДПС и оснивач СДП Расим Љајић прогласио је победу на локалним изборима у Новом Пазару. После обраћања бројним члановима, активистима и симпатизерима Љајић је скочио у публику која га је на рукама носила певајући страначке песме.

“Победили смо убедљиво! У наредне четири године од Новог Пазара направићемо мали Истанбул на Балкану”, рекао је Љајић и са аутомобила, са којег се обраћао, скочио у публику на позив чланова своје странке, објавио је Sandžak Live.

09:02

„Србија против насиља“ зове Београђане на протесте због крађе избора

Коалиција „Србија против насиља“ позвала је синоћ након завршетка изборног дана Београђане на протест против, како кажу, „крађе изборне воље“. Како се наводи у саопштењу, на основу 81 процента пребројаних гласова у Београду, листа СНС има 21.000 гласова више од листе „Србија против насиља“.

Претходно, Мирослав Алексић саопштио је да смо „присуствовали невиђеном изборном насиљу током целог изборног дана“, док је Мариника Тепић истакла да је забележно више ситуација да су се гласови плаћали.

„Оно што је са сигурношћу тачно је да нема говора да је СНС победила у Београду. Према нашим проценама, 40.000 личних карата је издато људима који не живе у Београду. И поред свега тога, листа Србија против насиља и листа СНС су изједначене у укупном збиру“, рекао је Алексић синоћ.

08:18

РИК јутрос у 7: СНС 48,67, СПН 20,22 одсто на покрајинским изборима

Када је реч о покрајинским изборима, обрађени су резултати на 1.607 од 1.776 бирачких места.

Листа СНС освојила је 48,67 одсто гласова. Другопласирана је листа „Србија против насиља“ која је на покрајинским изборима освојила 20,22 одсто. Изборна листа „Ивица Дачић-премијер Србије“ са 5,17 одсто, с тим да је на покрајинским изборима више од СПС-а је освојио Савез војвођанских Мађара – 6,94 одсто. Цензус на покрајинским изборима прошла је и коалциија НАДА са 4,83 одсто гласова.

08:15

РИК јутрос у 7: СНС 47,24 одсто, СПН 22,86 одсто на парламентарним изборима

На основу обрађена 7.561 од 8.273 бирачка места, РИК је јутрос објавио резултати за парламентарне изборе.

Како се наводи, апсолутну већину на парламентарним изборима има листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ која је освојила 47,24 одсто гласова. Потом следи листа „Србија против насиља“ која је освојила је 22,86 одсто гласова, затим Социјалистичка партија Србије – 6,67, док изборна листа „Нада за Србију“ има 4.94 одсто. Следећа је листа „Ми – глас из народа – Бранимир Несторовић“ са 4,63 одсто, док коалиција Двери и Заветника „Национално окупљање“ има 2,8 одсто гласова.