Прочитај ми чланак

„Заветници? Завршена тема“: Обрадовић још једном о крају сарадње са Милицом…

0

"Сарадња са Заветницима за мене је завршена тема, Двери су са њима сарађивали док су они били у опозицији, сада су се определили да се приближе властима, а ми смо остали у опозицији, и ту је све јасно, то је разлог зашто смо завршили сарадњу", каже за Н1 некадашњи лидер покрета Двери Бошко Обрадовић.

„У свакој парламентарној демократији мора да се сноси одговорност за лош изборни резултат. То је разлог моје оставке, то је основни морални чин, онај ко је на челу организације, он сноси одговорност након избора. Ја сам поднео оставку, изабрали смо прелазну управо до септембра, када идемо на нову изборну скупштину, а до тада смо сви посвећени својим локалним изборима у својим локалним срединама и мислим да је то важан пример политичке одговорности и морала до којег је и мени лично стало, а и Дверима“, изјавио је Обрадовић у разговору са дописником Н1.

На питање да ли су Двери највећи губитници последњих избора, Обрадовић одговара:

„То наравно нису резултати које смо очекивали, и чим сам поднео оставку сматрам то својим политичким неуспехом. Али, политичка идеја Двери није завршена прича, та идеја је много већа од наших изборних резултата, то је политичка идеја која побеђује широм света у многим државама. Зашто она нема такву подршку у Србији, то је питање за озбиљну анализу и наши органи ће је урадити у овом периоду“.

Како је рекао Обрадовић, за њега прича о Заветницима „више није тема“.

„Ја се бавим локалним изборима у Чачку: Али, иначе мислим да је то завршена тема. Ми смо сарађивали са Заветницима док су они били у опозицији, сада су се определили да се приближе властима, а ми смо остали у опозицији. И ту је све јасно, то је разлог зашто смо завршили сарадњу“, рекао је Обрадовић.

Додао је да га је „скупо коштала искреност и добронамерност у политици“.

„Може се рећи да нас је то коштало, или да је та коалиција била грешка из овог угла гледано. Али, сама идеја националног окупљања је добра идеја и са њом треба наставити у будућности“, уверен је саговорник Н1.

Признаје да није успео у идеји уједињења опозиције десног центра.

„Последњих годину и по дана ја сам посветио окупљању деснице, занемарио сам Двери чак, и ви нигде нисте чули да су Двери кривац што није дошло до уједињења опозиције десног центра. Нажалост, нисам успео у тој мисији, поднео сам оставку и преузео политичку одговорност“, навео је Обрадовић.

Бивши председник Покрета Двери каже и да је и даље у „медијској илегали“.

„Не дајем изјаве и интервјуе у вези са републичким нивоом, бавим се локалном политиком и наступам у име локалне организације Двери у Чачку“, прецизирао је.

А кад су у питању те локалне теме, Обрадовић каже да ће Двери изаћи самостално на изборе у Чачку.

„Излазимо поново, као и свих ових 12 година, самостално. Али, заједно са осталим колегама у опозицији мислим да имамо шансу да победимо напредњаке овде у Чачку, јер су на изборима одржаним 17. децембра прошле године све странке власти у Чачку освојиле испод 50 посто гласова на републичком нивоу“, казао је.

Што, додаје, говори да:

„… ће опозиција овде моћи да победи и да то буде један од првих ослобођених градова у Србији. И то је моја порука за све у опозицији, да свако победи у свом граду па да даље ослобађамо републику“

Обрадовић каже да је тако било „и у време (Слободана) Милошевића“.

„Верујем да и ова Вучићева власт може да падне на локалном нивоу и да ће то покренути даље талас“, рекао је Обрадовић.

Говорећи о даљим плановима у вези са локалним изборима, Обрадовић каже и да је „став Двери у Чачаку био да је боље да буде мањи број колона“.

„Ми смо спремни за уједињење у неку заједничку колону као опозиција, све је ствар договора. Оно што је важно је да ниједна колона опозициона не остане испод цензуса, јер ће се сви ти гласови прелити владајућој странци у мандатима. Те се може десити најгори сценарио – да напредњаци изгубе у гласовима али да победе у мандатима“, нагласио је Обрадовић.

Према њему, све странке опозиције морају да покажу политичку зрелост.

„И да нико ко ризикује да не пређе цензус, не излази на изборе самостално“, казао је.

Такође, каже, предложио је да се сви „јавно и писмено обавежу, да ако треба то се овери и код нотара“, да након избора нико неће сарађивати са СНС.

„А друга важна ствар је да тако уједињени пошаљемо позив грађанима да изађу на изборе и гласају за било коју од опозиционих колона. То ће ојачати мотивацију грађана, који ће видети да опозиција може да победи и изаћи ће да помогну у томе“, рекао је Обрадовић.

Каже и да је пажња сада усмерена на оно што се дешава у Београду.

„Чекамо да видимо расплет онога што се дешава у Београду, какав је опозиција заузети став о томе како да се избори са изборним нерегуларностима. Највећи проблем је та нова ‘креативна’ идеја летећих бирача из других градова“, казао је.

Ту ситуацију прате и у Чачку.

„Ми смо затражили информације колико је нових Чачана до данас од прошлих избора, тражимо и да нас на месечном нивоу обавештавају колико је нових Чачана. И пратићемо колеге из опозиције шта раде, сви заједно морамо д арадимо“, закључио је Обрадовић.