Прочитај ми чланак

Зашто је Београд Бањалуци ускратио подршку?

0

Београд -- Дан након што је одлучио да не подржи одлуку власти Бањалуке у намери да одрже референдум о 9. јануару, званични Београд нема више коментара о томе.

vucic i dodikИ док председник Републике Српске Милорад Додик поручује да ће, и ако буде забрањен, референдум бити одржан, из Европске уније стиже порука да је заједнички циљ да се кризна ситуација у Босни и Херцеговини избегне.

Можда је традиционални индонежански плес усред Инђије успео да на тренутак скрене мисли председника Србије са у овом тренутку горуће теме у региону. Б92 је желео да чује шта Томислав Николић конкретно мисли: Зашто је Београд Бањалуци ускратио подршку.

“Немојте рекао сам да то нећу да коментаришем“, рекао је Николић.

Ако је већ званични Београд јуче рекао све што има, у стилу – не подржавамо, али се и не мешамо, Бањалука има шта да дода. Председник Српске Милорад Додик референдум тумачи као најбољу прилику да се и Бошњаци питају за 9. јануар и да изнесу свој политички став.

“О спекулацијама не желим да говорим на било ком нивоу али ћу рећи једну ствар постоји могућност да дође до забране референдума или привремене мере, али ми ћемо референдум одржати 25. и да застоја неће бити па позивам Уставни суд да престане да доноси пол одлуке“, рекао је Додик.

Шеф делегације ЕУ у Србији поручује да је у сталној вези са кабинетом премијера Вучића и са српским министарством спољних послова. После јучерашњег састанка у Београду, за Европу став Србије јасан, европски став добро познат.

“Мислим да је рано предвидети какав ће бити резултат тог састанка. Ми сто стално на вези са МСП и кабинетом премијера у вези са тиме и мислим да имамо заједнички циљ да се избегне кризна ситуација у Босни“, навео је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Струка у Бањалуци сматра да је притисака на Београд сигурно било, али да се однос престоница Републике Српске и Србије није пореметио.

“Улазак у референдум РС није урушавање БИХ ни дестабилизације региона већ обратно покушај да се уразуме и припитоме агресивне неционалистичке политике које су последњих месеци изгубиле главу и уведа нас све у страшну епизоду“, рекао је Ђорђе Вуковић са ФПН у Бањалуци.

Сарајево данас без нових реакција на одлуку Београда. Подсећамо, председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић окарактерисао ју је као одговоран потез и знак добре воље и зрелости политике Београда у критичном тренутку, али је истакао и да је изостао снажнији утицај Србије на Бањалуку.