Прочитај ми чланак

Шеф израелских шпијуна претио тужитељки МКС-а због истраге о ратним злочинима

0

Бивши директор Мосада Јоси Коен био је лично умешан у тајну заверу да се изврши притисак на Фатуу Бенсуду да одустане од истраге, кажу извори

Бивши шеф Мосада, израелске спољне обавештајне агенције, наводно је претио главној тужитељки Међународног кривичног суда (МКС) и кроз низ тајних састанака покушавао да изврши притисак на њу да одустане од истраге о ратним злочинима Израела над Палестинцима, пише „Гардијан“.

Јоси Коен је контактирао тадашњу тужитељку МКС-а, Фатуу Бенсуду годинама пре него што је отворила званичну истрагу о наводним ратним злочинима и злочинима против човечности на окупираним палестинским територијама.

Та истрага, покренута 2021. године, кулминирала је прошле недеље када је Бенсудин наследник Карим Кан најавио да ће тражити хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа због рата у Гази.

Одлука тужиоца да поднесе захтев претпретресном већу МКС-а за издавање налога за хапшење Нетанјахуа и његовог министра одбране Јоава Галанта, заједно са тројицом лидера Хамаса, резултат је којег се израелски војни и политички естаблишмент дуго плашио, наводи британски лист.

Коеново лично учешће у операцији против Међународног кривичног суда догодило се када је био директор Мосада. Његове активности су одобрене на високом нивоу и оправдане тиме да је суд, наводно, представљао претњу држави Израел кривичним гоњењем војног особља, рекао је високи израелски званичник.

Други израелски извор информисан о операцији против Бенсуде рекао је да је циљ Мосада био да компромитује тужитељку или да је ангажује као некога ко ће сарађивати са захтевима Израела.

Трећи извор упознат са операцијом рекао је да је Коен деловао као Нетанјахуов „незванични гласник“.

Коен, који је у то време био један од најближих Нетанјахуових савезника и који се појављује као политичка снага у Израелу, лично је предводио учешће Мосада у скоро деценијској кампањи подривања суда.

Четири извора су потврдила да је Бенсуда обавестила малу групу високих званичника МКС-а Коеновим покушајима да утиче на њу, забринута због све упорније и претеће природе његовог понашања.

Три извора су рекла да је Бенсуда рекла да је Коен у неколико наврата вршио притисак на њу да не настави кривичну истрагу у такозваном „палестинском случају“ МКС-а.

Према изјавама које је поделила са званичницима МКС-а, он јој је наводно рекао: „Требало би да нам помогнеш, а нама дозволи да се бринемо о теби. Не желиш да се уплићеш у ствари које би могле да угрозе твоју или безбедност твоје породице.“

Једна особа обавештена о Коеновим активностима рекла је да је користио „одвратне тактике“ против Бенсуде и да је на крају покушавао, безуспешно, да је застраши. Његово понашање су упоредили са „прогањањем и ухођењем“.

Мосад се такође веома заинтересовао за чланове Бенсудине породице и добио транскрипте тајних снимака њеног мужа које су потом израелски званичници покушали да искористе да дискредитују тужитељку, кажу извори.

Портпарол кабинета израелског премијера рекао је да је „Гардијанова“ истрага „препуна многих лажних и неоснованих оптужби које имају за циљ да нашкоде држави Израел“. Коен није одговорио на захтев за коментар. Бенсуда је одбила да коментарише.