Прочитај ми чланак

ЗАПАД СПРЕМИО СРБИЈИ УЦЕНЕ, ПРИТИСКЕ, независно Косово и удаљавање од Русије?

0

БЕОГРАД - "Српски телеграф" је објавио 11, како је наведено, "кључних тачака" документа под називом "План за подршку међународне интеграције Косова", који су у Вашингтону усвојиле земље Квинте - САД, Немачка, Француска, Британија и Италија.

У њима је, како тврди лист, до детаља разрађен план притисака и уцена чији је крајњи циљ слом Србије, односно потпуна независност Косова и одвајање Србије и Русије.

 

Као кључне тачке тог „вашингтонског папира“, наведени су потпуни суверенитет Косова и учлањење у Уједињене нације, затим, притисак на све чланице Европске уније које нису признале Косово, као и лобирање у УН и Савету безбедности да се укину или затворе за јавност редовне седнице СБ о Косову.

Ту су и намера да се сузбије свака иницијативе о подели Косова, одузимање свих могућих извршних овлашћења Заједници српских општина, пријем Косова у Интерпол, Унеско, Савет Европе, Светску царинску организацију, као и брутални притисци на земље које размишљају да повуку признање Косова.

Међу тачкама тог плана је, пише „Српски телеграф“, и све веће условљавање Србије у отварању поглавља у преговорима у ЕУ, притисак на суседне земље да отварању билатералне спорове са Србијом, пре свега око граница, затим, спиновање афера против председника Александра Вучића и његових најближих сарадника, као и веће издвајање за корпус невладиних организација које се противе власти у Србији.

Лист пише да је састанак земаља Квинте одржан на дан војне параде у Москви, да је неке детаље овог плана открио шеф дипломатије Ивица Дачић, а да су они „гори“ сегменти процурели из дипломатских кругова.

Како се наводи, Дачић је рекао да је пре израде плана направљено посебно тело – радна група за признавање и пријем Косова у међународне организације, да је састанком председавао заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, Метју Палмер, а да је документ направљен у сарадњи са Кетрин Бонди, службеницом у одељењу за Косово, канцеларије за јужну и централну у Европу, при бироу Стејт департмента за европска и евроазијска питања.

Он је објаснио да су приштинске власти ангажовале лобистичку агенцију из Француске. коју води један бивши француски министар спољних послова. да им помаже да добију што више признања.

„У поседу смо докумената који говоре како ће која земља гласати и ко ће им помоћи за сваку земљу. Немачка, Аустрија, исламске земље… Како ће им помоћи при гласању, од Емирата се чак тражи да они плате земљама које немају пара да дођу на конференцију о чланству у Интерполу, која ће се одржати у Емиратима крајем године, како би гласали за пријем“, рекао је Дачић, додајући да Запад форсира Приштину да не прихвата било какве преговоре, осим о независности.

Према писању „Српског телеграфа“, Дачић је навео тек део онога што Запад спрема и што је договорено на састанку у Вашингтону, који је требало да остане тајна, али су га открили приштински медији.

Првобитна листа захтева, притисака и уцена додатно је проширена након најаве да ће сарадња Србије и Русије бити проширена, посебно у војном аспекту, што је резултат посете председника Вучића Москви, пише „Српски телеграф“.

Дрецун: Нећемо прихватити чланство КиМ у УН у замену за ЗСО

Србија неће прихватити чланство Косова у Уједињеним нацијама у замену за Заједницу српских општина, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и поновио да је долажење до компромиса путем дијалога једино прихватљиво решење.

„Било какав притисак или план да се Србија натера да поступи противно дефинисаним ‘доњим границама’ једноставно је осуђен на неуспех. Наравно да је став западних земаља које су признале Косово као државу такав да би они желели да ми признамо ту самопроглашену државу и да она постане чланица Уједињених нација. Сви ови натписи (у медијима), који говоре о некаквим понудама ‘једно за друго’, су заправо покушај да се покаже да се Србији нуди све за ништа и то, наравно, није прихватљиво“, рекао је Дрецун за Први програм Радио Београда.

„Ми оно што нудимо јесте да се седне за преговарачки сто и да се постигне компромисно решење за коначни статус Косова, све друго је изван онога што ће Србија прихватити“, нагласио је Дрецун.