Прочитај ми чланак

ЗАНИМЉИВО: Јеремић се у истом дану тајно сусрео са Тадићем и Николићем

0

Председник ЦИРСД и некадашњи шеф дипломатије Вук Јеремић у једном дану састао се са Томиславом Николићем и Борисом Тадићем, сазнаје "Блиц".

pol-jeremic

Према сазнањима Блица, Јеремић се са актуелним и бившим председником Србије састао у понедељак.

– Јеремић је пре подне дошао на Aндрићев венац, где је са Николићем разговарао нешто краће од сат времена. Причали су о трци за генералног секретара, а први човек ЦИРСД-а захвалио се председнику на подршци коју је од њега добијао током гласања. Дотакли су се и председничких избора – наводи наш извор.

О кандидатима и баба-гатари

У интервјуу који је недавно дао „Блицу“ Јеремић је изјавио да му је Влада Србије касно дала подршку за кандидатуру у УН. Он се том приликом захвалио Томиславу Николићу и Ивици Дачићу на томе што су помогли колико су могли. На питање да прокоментарише спекулације да ће на председничким изборима бити Вучићев кандидат, Јеремић је рекао:
– Ма шта ко мислио и говорио, Вучићев кандидат биће Aлександар Вучић.
Коментаришући ову изјаву, Вучић је казао „да му је драго да је Вук Јеремић постао још једна баба-гатара у Србији“.

Саговорник Блица каже и да Јеремић није председнику поверио хоће ли му евентуално, уколико се поново кандидује, бити противкандидат.

– Причали су прилично уопштено о изборима, без детаља – каже наш добро упућени саговорник.

Састанак са Тадићем уприличен је у просторијама ЦИРСД-а истог дана, само предвече. Како сазнајемо, ово је други пут за кратко време да су се некадашњи председник Србије и ДС и његов ученик срели.

– У Њујорку је недељу дана пред сам избор за генералног секретара била одржана конференција на којој су обојица били предавачи. Видели су се накратко – каже други извор нашег листа близак обојици.

Наш саговорник открива да је тај први састанак трајао кратко, да су се случајно састали и искористили прилику да размене куртоазна питања о приватном животу.

– Поменули су и планове. Тадић је питао Јеремића да ли мисли да уђе у трку за председника Србије ако не победи у Уједињеним нација, али му је бивши шеф дипломатије рекао да нема нарочите амбиције да се враћа у Србију јер има неке планове до 2020. године. Међутим, навео је и да ће свакако размислити шта даље кад прођу избори у УН – наводи извор „Блица“.

Размишљање

Како сазнајемо, на прекјучерашњем састанку Јеремић и Тадић су причали о свему јер су сада околности другачије. Први пут после дуже паузе имали су више времена за разговор, а сусрет је трајао дуже од сата. Пошто су стари знанци, дотакли су се неких личних тема, али и незаобилазних председничких избора.

– Тадић је поручио да нема намеру да се кандидује, а занимало га је да ли Јеремић има такву амбицију. Овај је рекао да размишља, да ће причати са различитим људима из политике, али и неких других сфера друштвеног живота и након што види какво је расположење и какву би подршку имао, одлучиће – открива наш саговорник.

Сусрети Тадића и Јеремића у неку руку представљају изненађење будући да годинама уназад њих двојица немају најсјајније односе. Неколико месеци након што је ДС изгубила изборе 2012. године и отишла са власти, Тадић је у једном интервјуу изјавио да „Јеремић већ дуго не води спољну политику коју је он заступао“.