Прочитај ми чланак

Забрињавајући положај Срба у Црној Гори (ВИДЕО)

0

gojko-slavka

,,У Црној Гори је тежак положај српског народа у цјелини. Заиста је забрињавајуће то што српски народ нема статус ни конститутивног народа ни мањине, као да тог народа и нема, што је веома лоше. То питање треба да се ријеши што прије“, казала је Директорка канцеларије за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Славка Драшковић у интервјуу за портал ИН4С.

Драшковић је истакла да дијели мишљење савјетнице предсједника Србије Томислава Николића, Станиславе Станковић, да Срби у Црној Гори треба да буду дио Устава, као и да српски језик треба да буде службени.

Срби у Црној Гори ,,треба да буду конститутиван народ и важно је учинити све да се то постигне“, истакла је Драшковић додајући да треба радити на томе да свој језик могу да уче у школама као и да буде равноправан са другим језицима.

,,Хтјела бих да позовем на јединство, на заједнички наступ и на то да Срби у Црној Гори треба да учествују у свим друштвено – политичким активностима као и у Власти Црне Горе ако хоће да буду један значајан фактор и чинилац“, казала је Драшковић.

,,Хоћу да поручим да држава Србија брине о Србима у Црној Гори. Веома сте нам важни, поготово мени која се бавим тиме. То је кључно питање због којег сам и дошла овдје – да поразговарам не само са представницима Срба, него и са челницима Црне Горе, о положају и правима Срба овдје у Црној Гори“, рекла је Драшковић.

На питање да ли сматра да Срби из региона у Парламенту Србије треба да имају своје представнике, казала је: ,,Ради се на томе да се врати Министарство за дијаспору и Србе у региону, да им се да право електронског гласа и да се омогући да Срби дијаспоре и региона имају своје представнике у парламенту„.

,,Чим су расписани избори ми смо дали обавјештење грађанима да они могу да се пријаве у амбасадама и конзулатима свуда по свијету“ рекла је Драшковић додајући да се обавјештење може погледати и на сајту – дијаспора.цом.рс – на којем се сем тога налази и линк за Министарство правде и државне управе, гдје су такође изложене детаљне информације.

Сем тога, поводом своје недавне посјете Македонији рекла је: ,,Иако знам како је тежак положај Срба у цијелом региону, увијек се наново изненадим када одем у поједину од тих земаља, када видим да су једна од основних питања нека од оних везаних за језик, као и питање немогућности да се слободно исповиједа вјера: људи не могу да иду у цркву, а јако тешко иде и у свим другим организацијама. Финансирање је свуда проблем, а сем тога Срби немају ни своје просторије“.

drašković-božović-perović

Она је навела да је Матица српска – друштво чланова у Црној Гори „диван примјер његовања националног идентитета и борбе за очување језика“.

Поред ње у посјети редакцији портала ИН4С и просторијама Матице српске били су и министар – савјетник у Амбасади Србије у Подгорици, господин Никола Ратковић, као и савјетник у канцеларији господин Ђорђе Алексић.

Том приликом, челни људи Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, Драго Перовић, Владимир Божовић и Блажо Паповић упознали су делегацију Канцеларије са активностима ове културне и научне институције.

Током посјете Славке Драшковић Црној Гори примио ју је 3. фебруара и Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско – приморски господин Амфилохије у Митрополији на Цетињу, а са њом су били Никола Ратковић и Ђорђе Алексић.

Митрополит Амфилохије је са гостима разговарао о темама од заједничког интереса за Митрополију црногорско – приморску и Канцеларију Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Након састанка, гђа Драшковић и господа Ратковић и Алексић посјетили су Цетињски манастир и поклонили се моштима Светог Петра Цетињског, десници Светог Јована Крститеља и честици Часног Крста Господњег.

(ИН4С)