Прочитај ми чланак

Вулин: Оспорити све приватизације на Косову и Метохији

0

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да се морају оспорити све досадашње приватизације на Космету и поручио, истовремено, да ће конкретна финансијска помоћ за развој привреде на КиМ постојати и даље, али да она мора бити прецизнија.

„Став ове Канцеларије је да треба оспорити све досадашње приватизације на КиМ зато што нису урађене у складу са важећим законима, не само Србије, него чак ни са законима које је доносио Унмик, као неко кога прихватамо као највиши правни и економски ауторитет на простору Косова и Метохије“, рекао је Вулин.

Он је новинарима у паузи округлог стола „Актуелни економско-правни изазови српске привреде на КиМ“ подсетио и да је поред Резолуције 1244 Унмик овлашћен да управља имовином на Косову, али не и да је отуђује.

Вулин је прецизирао да је Канцеларија за КиМ пред Уставном судом Србије већ покренула питање уставности приватизација на простору Косова и Метохије.

Када добијемо и ту одлуку УШ, додао је Вулин, можемо да се обратимо свим међународним судовима да нам се објасни како је могуће да се читаве генерације које су стварале нешто на КиМ аутоматски искључе из поделе те имовине само зато што нису Албанци.

Он се сложио са учесницима округлог стола у оцени да је слобода кретања и безбедност основно питање не само у смислу развоја привреде и тражења посла.

„То је питање свих питања“, рекао је Вулин, али и додао да треба да се види шта је оно шсто може да се реши и на шта држава Србија може у већој мери да утиче.

Он је рекао да се неке ствари морају променити, као и да ће тражити да се објасни како је могуће да уколико хоћете да добијете кредит као привредник или физичко лице на Косову не можете да искористите непокретност као хипотекарску залогу.

„А ако хоћете да добијете исти такав кредит из Приштинске банке, онда може – то је неприхватљиво“, истакао је Вулин.

За такве ствари ћемо тражити конкретна решења, рекао је директор Канцеларије за КиМ, истичући такође да је неразумљиво да банке са простора централне Србије немају ниједну филијалу на Косову.

„То су ствари које зависе само од нас, као што само од нас зависи у којој мери ћемо се боље концентрисати да наше унутрашње резерве искористимо да би привреда на КиМ радила боље“, рекао је Вулин.

Коментаришући чињеницу да привредници са КиМ очекују и већу финансијску помоћ државе, Вулин је рекао да је конкретна финансијска помоћ постојала и раније, да ће постојати и даље, али да жели да она буде прецизнија, да се зна где и зашто иде та помоћ и да буде искоришћена за ону намену за коју је и дата.

Према његовим речима, није важно само покренути производњу већ је потребно и обезбедити пласман, а предлог Канцеларије је да држава направи јавна предузећа која ће се бавити организацијом производње, њеним кредитирањем и пласманом онога што је произведено.

 

(Танјуг)