Прочитај ми чланак

Вулин: Нисмо тражили војску за север

0

01-Vulin(Танјуг)

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да верује у позитиван исход дијалога Београда и Приштине и да за Заједницу српских општина на Косову нису тражени војска, спољни послови и народна банка, већ само оно што је реално остварљиво.

„Желимо да Заједница српских општина постане функционална целина, а за то је потребно да добије свих пет надлежности (правосуђе, полиција, здравство, образовање и просторно планирање), а не да буде невладина организација. Не видим како би правосуђе могло да функционише без полиције, као ни полиција без начелника“, рекао је Вулин у интервјуу данашњем „Информеру“.

Он је казао да Срби на КИМ нису ни задовољни, ни незадовољни са „пет тачака“ док не виде јасно шта је договорено.

„Међу њима има, наравно, и стрепње и збуњености, али и наде да ће им ова влада помоћи у највећој могућој мери“, рекао је Вулин, нагласивши да ће договор бити постигнут уколико три стране имају добру намеру.

„Ово је тест и за западне силе. Ако Европа искрено жели да будемо њен део, а САД се заиста залажу за стабилност у региону, онда нема разлога за оклевање“, сматра Вулин.