Прочитај ми чланак

Вулин: Не отварају се радна места протестима

0

aleksandar-vulin

ОБРЕНОВАЦ – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је Влада Србије дала све од себе како би се постигао договор представника послодаваца и синдиката о новом закону о раду, али ће након одлуке синдиката да напусти преговоре, „пресећи“ и преузети своју уставну улогу.

Вулин је поручио синдикатима да се борба за радничка права не остварује на улици и да се протестима не отвара ни једно радно место, нити привлаче инвеститори.
Одговарајући на питања новинара, приликом посете Обреновцу, Вулин је рекао да су синдикати и послодавци имали примедбе на текст закона о раду и тај законски нацрт је усаглашен у 72,4 одсто појединости, али тамо где није могао да се постигне договор, није се постигао, због чега је држава морала да пресече.

„Немојмо од овога да правимо сукоб. Послодавци и синдикати нису успели да се договоре. Држава је преузела своју уставну улогу и пресекла тамо где се нису договорили“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, представници синдиката нису успели да кажу у вези са чим су незадовољни.

„До јуче је био проблем проширено дејство колективног уговора. Влада Србије, првенствено премијер, успели су да убеде послодавце да то прихвате. То одједанпут није довољно и проблем је минули рад“, пренео је Вулин и запитао: „Шта ће бити следеће?“

Министар рада је истакао да подржава синдикате и њихову борбу за радничка права, али да их управо зато моли да поведу рачуна да евентуалним протестима и поступцима, који могу да воде ка дестабилизацији, не узнемире тржиште, спрече инвестиције и не учине ништа што би могло да отежа свакодневни живот радника у Србији.

„Овај закон то олакшава. Он је на страни и радника и послодаваца. Нема смањења зарада и губитка радничких права и питање је у чему је сада проблем“, предочио је Вулин.

Министар рада је оценио да су синдикати погрешили што су напустили разговоре о новом закону о раду, додавши да је нови закон од сада важећег, по којем, како је рекао, „у последних 10 година отпуштено више од 510.000 људи“.

„Ако је требало да протестују, тада је била одлична прилика“, оценио је Вулин.

Новинаре је интересовало и да ли ће на данашњој седници владе на дневном реду бити и Закон о пензијском и инвалидском осигурању, што је Вулин потврдио.

Према његовим речима, у том новом закону решава се питање, између осталог и бенефицираног радног стажа, за многе који га „суштински не заслужују“.

„Неће рудари, полицајци и војници остати без бенефицираног радног стажа, али то не може да има и директор рудника. То је логично, разумно и праведно, а донеће и значајне уштеде“, рекао је Вулин.

Вулин је констатовао да је у Србији сваки трећи одлазак у пензију превремен и држава више нема пара да то финансира.

„Нисмо у стању да финансирамо још одлазака у превремену пензију. Разговарали смо о пеналима за одлазак у превремену пензију и није тачно да су они 34 одсто, већ су 0,34 одсто за сваки месец, а највише укупно 20 одсто“, прецизирао је Вулин.

 

Закон о борачкој заштити до краја године

Полагањем венаца и интонирањем државне химне данас су у Обреновцу представници Владе Србије, општине Обреновац, Удружења ратних војних инвалида и чланови породица одали пошту палим борцима у ратним сукобима током деведесетих година на простору бивше Југославије.

Венац у име Владе Србије положио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је поручио да ће до краја године бити донет Закон о борачкој заштити и заштити њихових породица, чиме ће држава, како је рекао, показати да им је стало до тих људи.

„До краја године, заједно са борачким удружењима, струком и свима онима којима је стало и брину и памте, донећемо Закон о борачкој заштити, који брине и о ратницима и о њиховим потомцима. То ће бити закон који ће их учинити мало материјално независнијим, али исто тако много поноснијим“, рекао је Вулин.

Он је истакао да нису заборављени они који су себе, све оно у шта су веровали и све што је вредело у њима, уткали у наше право да данас стојимо овде, говоримо баш овим језиком, а не неким другим, да се зовемо баш тако како се зовемо…

„На нама је да њиховој успомени, потомцима и породицама дамо све или бар највише што можемо. Зато је на нама да им покажемо колико смо захвални, поносни и колико желимо да будемо као они“, оценио је Вулин.

Према његовим речима Србија не воли ратове, и нема веће лажи од оне да Србин воли да ратује и своје проблеме решава ратовима, нити од оне да не уме да ради, али да уме да се бије.

„Не жели Србија никад више да ниједан њен син оде у ров или буде убијен с неба, да више ниједан њен син научи шта је рат, али никада Србија неће окренути лице од успомена оних који су нас сачували и створили. Друштво се мери како бринете о најслабијима и о онима који су друштво створили. Нека тако суде и о нама“, закључио је Вулин.