Прочитај ми чланак

ВУК НЕ СМЕ НА ПРЕДСЕДНИЧКЕ: Саша за председника, Јеремић вођа прозападне опозиције

0

Вук Јеремић озбиљно разматра да подржи заштитника грађана Сашу Јанковића у трци за шефа државе, која нас очекује 2017, сазнаје „Ало!“ из добро обавештених извора.

sasa_jankovic_2016-mc-rs

Вук Јеремић је председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој и бивши шеф српске дипломатије.

Општи избори нимало не одговарају Јеремићу. Уколико би били расписани само избори за шефа државе, не би се двоумио и кандидовао би се за новог председника Србије. Међутим, оно што му не иде наруку јесте расписивање ванредних парламентарних избора, јер је свестан да су му шансе минималне без страначке инфраструктуре – објашњава наш извор и додаје да Јеремић никако не би желео да из још једних избора изађе као губитник.

Након изгубљене трке за генералног секретара УН, он је свестан да би још један пораз могао да запечати његову политичку каријеру – наводи наш добро обавештени извор и додаје да је Јеремић због оваквог стања ствари спреман на компромис.

Због свега овога, председник ЦИРСД-а размишља да у трци за шефа државе пружи подршку заштитнику грађана Саши Јанковићу. Наравно, та подршка би подразумевала да уколико дође до удруживања опозиције и прављења заједничке листе управо он буде њен носилац – објашњава наш извор.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да су и Вук Јеремић и Саша Јанковић људи са великим амбицијама.

Врло је тешко просуђивати о могућности да се договоре и постигну компромис. Мислим да та врста компромиса, који неког другог доводи у први план, њих све погађа. Са друге стране, свесни су да су реално у тешкој ситуацији и да им рејтинг није висок, поготово је питање како ће проћи ако буду избори на свим нивоима. Можда их то натера на неку изнуђену комбинацију и на неки изнуђени договор – објашњава он за „Ало!“.

Из тог угла, у случају да осећају да су у тешком положају, таква врста комбинације је могућа, али мислим да је како год буде то стварно изнуђено, јер је међу њима много већа одбојност него између њих и власти закључује политички аналитичар

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Подсећања ради, сам Вук Јеремић је недавно изјавио да интензивно разматра могућност да се кандидује за председника Србије, али и истакао да се неће затрчавати.

Кад бих се кандидовао, била би то моја најважнија одлука у каријери и стога прилазим озбиљно томе и не затрчавам се. Тешко се живи, народ је незадовољан и то се не може решити преко ноћи. Зато је од питања ко ће се кандидовати битније која решења ће бити понуђена и ја се о том решењима саветујем с умним људима – казао је он за Н1.