Прочитај ми чланак

Вучићева политичка пропаганда

0

vucic1

Београд – Председник моје странке и потпредседник Владе Србије Александар Вучић није изједначио Мирослава Мишковића и Драгана Ђиласа. Био сам на бини поред њега док је говорио о тој теми и ја то тако нисам разумео, оцењује за Данас Гојко Радић, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и шеф одборничке групе СНС у Суботици.

Лидер СНС Александар Вучић поручио је на митингу пред локалне изборе у Врбасу да ”ни власник Делта холдинга Мирослав Мишковић ни лидер демократа Драган Ђилас неће победити Србију”.

„Поново се криминалци и тајкуни и поједини политичари уједињују“, рекао је Вучић истакавши да је ДС стала на страну Мишковића, „што се и знало све време”. „Знамо колико новца имате и како сте га стекли. Знамо све што имате, много велику моћ, новац, свега имате“, рекао је Вучић, али и поручио грађанима да немају чега да се плаше и да „неће ни Мишковић ни Ђилас победити Србију“.

Гојко Радић, међутим, тврди да Вучић није ставио у „исти кош“ Мишковића и Ђиласа у изборној кампањи. „На страну то што, по мени лично, нема много разлике између њих двојице. Наравно да има пуно разлике, али, видите, онај ко у Србији има толико новца као што имају Мишковић и Ђилас, мени је сумњив и не верујем му.”

Упитан како онда то коментарише, с обзиром на то да је његова странка на власти, а он на тај начин критикује владавину права, Родић каже да „може да сумња да ли је неко поштен и да поставља питање да ли је неко на непоштен начин стекао толики новац”.

С друге стране, политички аналитичар Дејан Вук Станковић тврди за Данас да Вучић јесте изједначио Ђиласа и Мишковића и да је то чин политичке пропаганде и ништа више од тога. „Прво правило политике која је заступљена на овдашњој политичкој сцени је да истина нема везе са добром причом. У основи свега стоји политичка пропаганда. Вучић је бескомпромисан у уверености у своју победу“, истиче за Станковић.

Он наглашава да је оваква изјава „пресек стања на политичкој сцени Србије и реторике коју користи СНС“. „Оно што је Вучић изјавио нема везе са стањем ствари. Друго, таква изјава није само у функцији локалних избора, већ је уперена против лидера највеће опозиционе странке, са циљем привлачења бирачког тела не само у Врбасу већ у целој републици. Иначе, на локалним изборима се не истичу у први план локални функционери и локалне теме, што је врло лоше“, закључује Станковић.

„Сумњиви људи“

На опаску да је, ипак, реч о човеку који је био у притвору и који чека судски процес, док је с друге стране реч о лидеру највеће опозиционе партије против којег није покренут ниједан судски процес, Радић каже да то што „против неких није покренут судски поступак не значи да то не би требало да буде случај“. „Колико је имао новца раније, а колико има сада? Ја никога не оптужујем, али људи који имају толике паре у Србији, ја се извињавам, по мени су сумњиви“, истиче Радић.

(Дневни лист Данас)