Прочитај ми чланак

Вучић у гостовању на Пинку изрекао 7 неистина за два сата

0

Истиномер прати и анализира дугометражне медијске наступе председника Владе Александра Вучића. Седам нетачних тврдњи, на кључне теме, за два сата... Јавност има права на тачније информације.

vucic širi ruke lБудући да је председник Владе усталио праксу дугометражног појављивања у медијима у форми интервјуа или конференција за медије, где му је махом омогућено да неометано образлаже своје политичке ставове и оцене у широком тематском дијапазону, Истиномер сматра да је за јавност важно да сазна колико се његове поруке ослоњене на реалне, проверљиве чињенице, а шта су политички спинови, комуникациони стандарди, претеривања или напросто неистине. За почетак анализирамо наступ премијера на ТВ Пинк, 29. маја 2016. године. 

„Уџбеници у Србији најјефтинији“

“Покажите ми у којој то земљи има да се купе за 8.000 динара књиге за школу? У којој то земљи има, нема ни у једној. Нађите ми и дупло скупље, па нећете наћи.”
Премијер Вучић је критиковао грађане да се за све жале, па и на тешке школске торбе, па је изјавио и да нема земље у којој се за 8.000 динара, па ни дупло више новца, могу набавити књиге за школу, као што је то случај у Србији.

Будући да је премијер тражио да му се покаже да ли таква земља постоји, ми смо кренули у потрагу. Испоставиће се да и у региону и у Европи постоје земље у којима ђаци добијају књиге или их користе бесплатно – 8.000 или 16.000 динара јефтиније него у Србији, због чега изјава премијера Вучића добија оцену “неистина”.

Иначе, у Македонији су уџбеници и за основну и за средњу школу бесплатни, будући да их ученици наслеђују од претходних генерација. У Босни и Херцеговини ђаци нижих разреда основне школе, такође, не плаћају књиге, док ученици у Холандији и њихови родитељи током читаве основне школе немају трошкове за уџбенике. Основци на Косову, изузев оних који похађају наставу по наставном плану и програму Републике Србије, такође добијају бесплатне уџбенике од владе у Приштини. 

„Цела прича о фантомкама измишљена, и није их било 30, него 9 или 10“

“Зашто је измишљена цела прича о фантомкама? Зато што је све измишљено као симбол, да се се зове фантомке. Нису они видели те фантомке, нисте их видели ни ви. То су потврдила двојица сведока, ја сам сигуран да је то тачно. При чему их није било 30, било их је или 9 или 10 или 11.”

Месец дана након рушења у Савамали премијер тврди да тамо уопште није било фантомки, да их нико није видео и да је цела прича измишљена. 

Међутим, подсећамо да је прво Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, коме су се грађани сами обраћали, пошто полиција није реаговала и који је непосредно разговарао са грађанима, објавио да је око 30 људи маскираних фантомкама учествовало у рушењу, након што су везали чувара и одузели му мобилни телефон. 

Милош Ђорђевић, који се затекао на паркингу код ресторана Саванова у време ноћне акције у Херцеговачкој, изјавио је да су га малтретирали људи у фантомкама.
Н1, 27.4.2016. године

“Пришла су ми три лика са фантомкама, извукли ме из аута, рекли да ћутим све време, да сагнем главу доле… И питали су ме одмах за телефон. Био је поред на седишту, па су га узели одмах и покупили ми све ствари, личну карту и целу торбицу. Онда су ме одвели иза тог паркиралишта, где је онај шут и где је багер радио све време. Постројили су још пар људи… Стајао сам раширених руку и ногу мислим једно сат времена”, рекао је Ђорђевић.

И у извештају Заштитника грађана Саше Јанковића наводи се да је у акцији учествовало “више десетина униформисаних лица под фантомкама”. 

Дакле, будући да су грађани и јавно говорили да су их малтретирали људи у фантомкама, да су то закључили и Повереник и Заштитник грађана, изјава премијера да у Херцеговачкој није било фантомки добија оцену “неистина”.

Даље, премијер изјављује да је учествовало 9, 10 или 11 људи, а не 30, како се наводи у извештајима независних тела. Надлежни органи би свакако требало да утврде ко су ти људи, колико их је било, по чијем наређењу су радили, итд.

„У Херцеговачкој нико није везиван

“Рекли су да су тамо људи заробљавани, везивани. Ниједан човек није везиван, 11 сведока су дали исказе, ниједан није рекао да је био везиван. Ниједан… Четири су потврдили да су им узимали мобилне телефоне и враћени су им моблини телефони после десет минута.”

Иако Вучић тврди да у Херцеговачкој нико није везиван, чувар неколико објеката на овој локацији, који је недавно преминуо, изјавио је да јесте био везан.

“Ту су ме извели, овамо горе везали, одузели телефон. Овако палице и са маскама и само трче по кругу… Било их је 30 њих, пун круг њих је био. Као војничка чета”, изјавио је чувар неколико дана након рушења.

То се може закључити и на основу транскрипта разговора у полицији, који је објављен у извештају Заштитника грађана:

„Шефе, Биља, само једна помоћ. Ово што ми Ивана јавила, овај што је везан доле… Зове Комуналну, одбили су га. Јел’ ништа да му не дајемо, ништа?“, и које одговара: „Па ништа.“ Након што је дежурна службеница поновила да је Комунална полиција „одбила“ позиваоца и да он „сад зове овде да пита шта да ради“, надређени ју је упитао: „Па чекај, је л’ су га пустили? Је л’ још везан?“, а дежурна полицијска службеница му је одговорила: „Везан је, везан је, да.“ Након тога је надређени дежурној службеници одговорио: „Везан је, а, ај јавићу ти.“, а затим се упитно обраћа непознатом саговорнику са „Горанче…“
Будући да је и сам чувар посведочио да је био везан, а да се то може закључити из цитираног разговора, изјава премијера Вучића добија оцену “неистина”.

Уз то, читава акција трајала је више од десет минута, па је неистина да су грађанима телефони одузети на “само” десет минута. Ту треба рећи да је заиста неважно да ли су одузети на минут, десет минута или сат времена уколико је реч о кршењу закона.

Премијер Вучић је, додуше, коментаришући догађаје у Херцеговачкој, рекао да је “било потпуно погрешно, било је катастрофално, било је криминално”. Рекао је да ће држава да открије ко је то починио, као и налогодавца, у року од 7 до 10 дана због чега Истиномер бележи ову изјаву као обећање које ћемо накнадно проверити.

„На РТС-у сам био једанпут, у кампањи

“Нисам био на ТВ Војводини мислим три године, не планирам скоро да идем… Не планирам да идем на РТС. Био сам на РТС-у једанпут, у кампањи, што сам имао обавезу према СНС-у, иначе не бих отишао ни тако. Нећу ни тамо да идем.”

Није тачно. Само у последња три месеца, што је ваљда тешко заборавити, премијер је на јавном сервису имао интервју један на један два пута: један заиста у кампањи 21. априла у емисији Око, и други непосредно пре расписивања избора 1. марта у емисији Упитник. Истине ради, пре десетак дана (17. мај 2016. године) имао је и мини интервју од три минута за РТС, након посете делегације ММФ-а Србији.

Премијер се сећа да на ТВ Војводини није био три године, па нема разлога да се не сећа да је само у последњих годину дана на РТС био чак пет пута, рачунајући и наведена два гостовања из 2016.

Истиномер га подсећа да је у студију РТС сам гостовао 27. априла 2015. у емисији Око. 
Затим 10. септембра 2015. такође у емисији Око и 30. новембра 2015. године у Упитнику. 
Премијер је, такође, најавио да “не планира да иде на РТС”. Подсетићемо га на ову изјаву. 

„Нема страначког запошљавања

„То су вам бајке да онај ко се учлани у партију, сутра добије посао. Наравно да је тога било, али више не постоји већ две године, две године имамо замрзнуто стање, нико више не улази.“

С обзиром на то да се о партијском запошљавању толико говори, а да се тешко доказује, Истиномер је тражио изјаве људи из владајуће структуре, које би могле да потврде или демантују премијерове тврдње.

Па тако – бивши директор Електро-дистрибуције Југоисток, социјалиста Игор Новаковић, тврди је да је у свом мандату запослио више људи на захтев функционера Српске напредне странке, са којима је био у коалицији. Ову изјаву демантовали су нишки напредњаци.

Још је јаснија изјава потпредседнице краљевачког Градског одбора СНС-а Маје Даниловић:

„Сад бисте ме питали: ’Па ви сте запослени преко странке?’ Да, јесам и о томе сам јавно говорила мало непосредно пре мог ангажовања у Електросрбији Краљево.“ (Ка телевизија, 6. 10. 2015. године)

На ту тему својевремено се огласио и тадашњи генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић који нас је обрадовао изјавом да је „процес деполитизације у ЕПС коначно почео“, иако је пет месеци раније рекао да „ЕПС није место где се не ради, а посао добија по политичкој линији“.

Додамо ли томе, упркос тврдњама премијера да је стање „замрзнуто“ у јавном сектору и да нема нових запошљавања, истраживање Данаса показало је да је у 2014. запослено око 20.000 нових људи!

Пробијајући се кроз опомињућу тишину која обавија феномен партијског запошљавања, спремни смо да на основу ових неколико примера дамо Вучићу оцену – „неистина“ за тврдњу да је партијско запошљавање заустављено у последње две године.

„Једини сам храбро говорио о Шешељевој политици“ 

“Био сам једини довољно храбар, за разлику од свих тих великих грађанских предствника, па нису смели да кажу ништа о Шешељу и Шешељевој политици, па сам једини ја изашао и рекао честитам вама и вашој породици, желим вам да будете здрави, али ћу да се супротставим вашој политици.”

Премијер је изнео тврдњу да је на дан када је Хашки трибунал изрекао првостепену ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу он једини “од свих тих великих грађанских представника” имао храбрости да говори о политици лидера Српске радикалне странке. Међутим, тог дана готово сви лидери опозиционих странака (Бојан Пајтић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић и Санда Рашковић Ивић), говорећи о пресуди Трибунала, негативно су се изјашњавајући о Шешељевој политици,

„Имамо најнижи ПДВ у региону

“Држимо најнижу стопу ПДВ-а у целом региону. Хрватска и Мађарска имају 25 и 27 одсто. Све то радимо да бисмо привлачили инвеститоре. Хајде само да прекинемо да кукамо, пошто нам горе неће бити. Биће нам само боље.”

Вучић се већ трећи пут хвали како Србија има најнижи ПДВ у региону, иако Босна и Херцеговина (17), Македонија (18) и Црна Гора (19) имају мању стопу ПДВ-а, због чега премијер добија оцену “кратке ноге”.