Прочитај ми чланак

Вучић: Све ћу да учиним да Србија уђе у ЕУ; неће бити избора

0

а није лако, али ми морамо да пронађемо решење. Ако нешто потпише неко из Владе Србије и то прихвати Скупштина онда је јасно да ће се те ствари спроводити. Само је питање да видимо како да то урадимо у сагласју са нашим народом, а не против воље нашег народа. Увек за све постоји решење и постоји довољно начина да до тог решења дођемо.

Чини ми се да све више људи на северу Косова разуме и зна да не могу некакве маргиналне групе да мењају вољу народа у Србији и да мењају власт у Србији иако се некима то првих дана учинило да могу. Ми ћемо да са њима разговарамо, да поштујемо њих, ми разумемо њихове страхове. То показујемо великим стрпљењем, трпељивошћу, чак и неодговарањем на прљаву кампању која се против нас води. Зато што сматрамо да је то одговорно понашање.

И очекујем да у складу са тим разговоре и договоре наставимо, а са друге стране, неки у Бриселу морају да знају да све оно што нису успели да ставе у споразум и сада покушавају да изведу кроз план имплементације да то неће моћи да прође. Ако неко нешто хоће да имплементира, мора да имплементира оно што је написано у споразуму, а не оно што је хтео, а није му успело да уђе у споразум. Тај план имплементације није готов. То је предлог албанске стране и ништа више од тога. Ми прави план нисмо прихватили, нисмо га добили.

vucic1Како ће то изгледати да се крене у примену споразума а без ових људи који су против, а који су челници општина?

Не могу да говорим о свему потпуно отворено. Имаћемо још један састанак са тим људима, и ми ћемо њима изнети наш план. Ми смо чекали њихов одговор и ја сам негде знао да ће они бити суштински против референдума. Ако су поштени и они ће то признати на такав начин. Дакле, то је сада као да ми постављамо питање, “да ли сте за то да не буде ниједне српске институције”, што није истина, или “да ли сте за независност Косова”, што такође није истина – јасно је да неко у ствари уопште не жели референдум.

Да ли смо опет у трци за временом?

Све време смо у трци за временом и нећемо изгубити то време. Ако ме питате да ли ће Србија учинити све да добије датум… Учиниће све, а да не сруши своју државност.

Да ли то значи да споразум треба да буде потпуно примењен до краја јуна?

Не, апсолутно је немогуће да буде потпуно имплементиран. Сумануто је да неко од Србије то очекује, мислим да очекују план имплементације до 25. јуна, пре него што се изађе са коначним извештајем. Ја се надам да ћемо до тога плана доћи, али нам је за план имплементације потребна сарадња Срба са Косова.

Најавили сте посету Косову. Када ће то бити?

Очекујем то после састанка са Србима са Косова. Између 7. и 12. маја свакако ћу ићи на Косово и Метохију.

Да ли се одустало до реконструкицје Владе Србије?

Кажите ми, а када тиме уопште се да се бавимо? Када је била прилика да о томе разговарамо? Сигуран сам да у наредних десетак дана нико о томе неће говорити у Србији. А да ли ћемо после тога о томе разговарати, хоћемо и немамо проблем да правимо анализу. Ми смо направили интерне анализе директора јавних предузећа и рада министара које је предложила наша странка и са тиме ћемо ићи пред Главни одбор, а онда нека чланови странке одлуче шта мисле о њиховом раду.

А избори нису несто о чему се размишља?

Није нешто о чему се размишља, не мислимо да је то потребно Србији у овом трентку. Да ли ће то бити тема за десетак дана због неке нове чудне ситуације, то човек у Србији никада не може да искључи. Да ли је то нешто што грађани Србије желе? Па, није.

Шта се дешава са борбом против корупције и криминала? Најављивали сте да ће бити готове истраге 24 спорне приватизације?

Уследиће решавање два или три предмета са тог списка врло брзо… И један предмет који није са тог списка, а иначе је велики предмет и познат у јавности и замерано нам је што није решаван.

vucicРадимо овај разговор у време првомајских празника. Радници кажу да су обесправљени, рекордна је незапосленост. Пре годину дана у ово време предизборну кампању градили сте не на великим политичким темама, већ на томе да нам треба већа запосленост. Да ли је Влада довољно учинила на решавању тог питања?

Незапосленост није рекордна, огромна је, али није рекордна. Мислим да није већа у односу пре годину дана. Да радници тешко живе није тајна. Ми смо се посветили решавању проблема, борби против корупције, односно стварању услова да земља буде пристојна и нормална, и за раднике, и за инвеститоре. Радимо на томе, није било могуће да се за ових седам, осам месеци томе потпуно посветимо, али нешто је урађено. Та спирала која је ишла на доле, везана за незапосленост чини ми се заустављена је. И у наредном периоду и то ће бити кључни резултат по којем ћете моћи да мерите да ли смо нешто урадили или не.

Да ли ће авијација добити нове авионе?

РВ и ПВО биће модернизовани и после више од две деценије. Уверен сам да ћемо да суштински унапредимо и оруђе и оружје са којима располаже војска.

Када кажете модернизоваћемо, да ли то значи ремонтоваћемо старе или ћемо купити нове летелице.

Неке ћемо ремонтовати, имаћемо и неке нове летелице, неке нове радарске системе, то је нашој земљи потребно.