Прочитај ми чланак

Вучић: Србија је мала Кина, постали смо ИТ хот спот региона

0

vucic-foto-m-milankovic_4

Многе познате компаније из ЕУ, САД, Русије Кине, заливских држава изабрале су Србију за инвестирање свог капитала, а многе од њих имају дугорочне планове, што значи да су у Србију дошле да остану.

Ово је истакао премијер Србије Александар Вучић у ауторском тексту за месечник „Дипломатија и трговина”. Он је поручио да „компаније из ЕУ често Србију сматрају малом Кином у свом суседству”, што, сматра, даје додатни подстицај новим инвестицијама.

Вучић наводи и да је у прошлој деценији Србија постала ИТ хот спот региона са 1.600 иновативних компанија из овог сектора, које запошљавају више од 14.000 инжењера, додајући да је поносан што је Мајкрософт отворио свој четврти развојни центар у свету баш у Србији.

– Глобалне компаније, попут Фијата, Боша, Сименса, Мајкрософта, Континентала, Теленора, НЦР-а, Бенетона, препознале су већ прави потенцијал Србије као погодне дестинације за инвестиције, а најбољи доказ за то је одлука да реинвестирају у Србију, повећавајући своју производњу и запошљавајући још више људи – истакао је Вучић, и нагласио да је Влада Србије побољшала пословну климу кроз измену бројних закона.

Вучић је подвукао да Србија располаже квалитетном радном снагом, а да су плате конкурентне у поређењу са земљама региона.

Говорећи о регионалној сарадњи и одрживом миру, Вучић је нагласио да је Србија томе у потпуности привржена, што подразумева и стабилност и развој региона.

Оценивши да прошла година никако није била лака, те да су изазови могли да угрозе регионалну стабилност, Вучић је као посебну опасност поменуо мигрантску кризу.

– Имајући то у виду, мислим да ћемо се сложити да резултати постигнути у региону, у смислу регионалне сарадње и европске интеграције, нису безначајни, напротив – истакао је премијер.

Свака земља појединачно на западном Балкану је мало тржиште према актуелним критеријумима глобалног бизниса и зато је у интересу региона да као целина постане атрактивнији за потенцијалне стране директне инвестиције, оцењује Вучић.

Закључује да привлачење инвестиција има велики значај за регион и због економског просперитета и стварања радних места, трансфера знања и технолошког напретка.

Блиц