Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ СЕ ПРОТИВИ РЕФЕРЕНДУМУ У СРПСКОЈ, али неће тужити муслиманске нападаче

0

vucic dodik

Премијер Србије Aлександар Вучић покушава да одговори председника Републике Српске Милорада Додика од референдума.

– Вучић је саветовао Додику да још једном добро размисли и указао на то колико би цела ситуација могла да донесе штете свим странама – каже извор близак премијеру Србије.

Све ово је јуче пред новинарима донекле потврдио и сам Вучић.

ДАН СЕЋАЊА

Вучић и Додик су разговарали и о комеморацији у РС и о заједничком обележавању Дана сећања. Најавили су комеморативни скуп на прелазу Рача, којем ће присуствовати комплетна руководства РС и Србије.

– Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштују то виђење Србије, за које мислим да је у овом тренутку целовито, свеобухватно и озбиљно – рекао је Вучић.

Премијер је додао да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, помогне у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације.

„Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у РС“.

– Србија се никада и ни на који начин није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Aли сам данас захвалан Додику што је прихватио ову врсту разговора – рекао је Вучић, приметивши да би „Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије“. Коначна одлука је, поновио је, на РС.

И Додик, ако је судити по јучерашњим изјавама, ублажава реторику. Он је навео да је РС спремна да разговара о Суду и Тужилаштву БИХ, и да референдум о том питању неће бити неопходан уколико буду испуњени захтеви РС. То су независно судство, процесуирање свих који су чинили ратне злочине, промена кривичног закона да би се надлежност за суђење проширила по законима ентитета и да то не буде ретроактивно.

Додик је најавио да ће са српским руководством још једном у септембру размотрити ситуацију у вези с референдумом.

Вучић неће тужити нападаче

Прерушен Орић

Додик је изјавио да има сазнања да је Насер Орић прерушен присуствовао комеморацији у Сребреници и подстрекивао оно што се дешавало. На питање одакле му информације, рекао је „из Сарајева, из безбедносних служби“.

Без грађанске парнице

Вучић је изразио уверење да ће надлежни органи испитати инцидент у Сребреници и гонити починитеље, али да се лично неће прикључити гоњењу.

– Нека им је богом просто за све што су радили. Не занима ме ни грађанска парница ни захтев за накнаду штете – каже Вучић.

Оптужбе против Изетбеговића

Додик је оптужио Бакира Изетбеговића да га занима једино скривање истине у случају напада на Вучића у Поточарима.

Навео је и да је агенција која је обезбеђивала комеморацију власништво Изетбеговићевог саветника.

Извор: Блиц