Прочитај ми чланак

Вучић са Колиндом у Вуковару

0

У понедељак изненадни сусрет у Хрватској. Положиће и венце крај родне куће Милутина Миланковића у Даљу.

5

У понедељак изненадни сусрет у Хрватској. Положиће и венце крај родне куће Милутина Миланковића у Даљу.

Српски премијер Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић састаће се у понедељак, 20. јуна – ексклузивно сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, планирано је да Вучић и шефица хрватске државе обиђу родну кућу чувеног научника Милутина Миланковића, где ће положити венце, а предвиђена је и заједничка посета Вуковару.

Овај изненадни сусрет требало би да отвори нову страницу у односима двеју држава и да покаже да су и Србија и Хрватска спремне да превазиђу несугласице из прошлости, због којих је сарадња у последњих неколико месеци спуштена на веома низак ниво.

Састанак се организује након недавне хрватске блокаде европског пута Србије, па се из Загреба очекује порука да ћемо убудуће моћи да рачунамо на подршку суседа. А заједнички став, сазнајемо, биће да две државе имају много више онога што их повезује, него што их раздваја.

Очекује се да ће током сусрета бити покренута и питања несталих, повратка културног блага, али и заштита српске и хрватске мањине.

Наши извори тврде да је председница Колинда Грабар Китаровић преузела иницијативу отопљавања односа са Београдом, јер је досадашња хрватска влада радила управо супротно, повлачећи потезе, поготово на међународном плану, који су их додатно погоршавали. То се пре свега односи на покушаје блокаде отварања поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ, али и запаљиве изјаве око лидера радикала Војислава Шешеља.

3

Кућа научника Милутина Миланковића

Иначе, премијер Вучић присуствовао је инаугурацији хрватске председнице у фебруару 2015. године. Њихов последњи сусрет био је у марту ове године, када су разговарали на маргинама међународног самита у Мостару.

Више пута помињала се могућност званичне посете председника Србије Томислава Николића Загребу, али је све одлагано због унутрашњополитичке ситуације у Хрватској и одржавања ванредних избора.

ХЕЛИКОПТЕРОМ ДО ВОЈВОДИНЕ?

Сви детаљи сусрета двоје званичника се још договарају. Према нашим информацијама, постоји могућност да Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић, након обиласка Даља и Вуковара, истог дана хеликоптером дођу и у Војводину.