Прочитај ми чланак

Вучић: Полицијски час од четвртка у 18 часова до суботе у 5 ујутру

0

Одлука лекара и ток болести утичу на то када ће се грађани вратити у нормалан живот, рекао је председник Србије Александар Вучић.

„Постављате ми питање као да то зависи од мене, то зависи од болести и одлуке лекара“, рекао је председник на питање када ће се грађани Србије вратити у стање пре епидемије.

И додаје да разуме нестрпљење, али оно нам није савезник.

„Људи нису имали ни прилике да виде како криза изгледа“, објашњава председник.

„Нико од нас није садиста, нико није желео да мучи људи, само смо жежели да сачувамо земљу и наше људе“, каже председник наводећи да су бројеви добри.

Како додаје – се са мерама сагласили лекари. Каже да је са премијерком Аном Брнабић и др Предрагом Коном вечерас разгораао, и сутра се излази са предлогом који су епидемиолози тражили.

„Рекао сам да ћемо слушати струку, а не политику. Изаћи ћемо са предлогом да сутра, у четвртак, у 18 часова креће забрана кретања, траје до суботе у 5 ујутру“.

Додаје и да нема забране за пензионере, и они могу у петак два пута напоље, док ће у у суботу и недељу полицијски час почињати као радним данима у 18 часова и трајаће до наредног дана у 5 ујутру.

Додатно правило је забрана окупљања преко 5 људи.

Према његовим речима када су предузете акције и када је уведено ванредно стање многи су ту одлуку критиковали.

„Било је неопходно да буде ванредно стање. Поставља се демократско питање – да ли је то требало да се уведе у Народној скупштини или овако како смо ми урадили“, каже председник и додаје:

„Када Народна скупштина није у могућности да се састане одлуку доносе председник државе, председник Народне скупштине и председник Владе“.

На питање како разуме поруку оних који звижде и ударају у шерпе, председник одговара да неће да разговара у политици.

„Ја сам на шерпе и лонце навикао. Само ме једна ствар ту боли, а то је што су лекари изгубили јер они почињу већ у осам и два и тај аплауз медицинским радницима су скратили“, каже и додаје:

„Ја сам човек који верује струци. Мој посао је да будем лидер. А то не значи да пратимо свачије жеље. Немам проблем да ми људи звижде. Ја никад нисам плакао и кукао. Радим свој посао часно и поштено. Због звиждука и напада да мењам политику – не пада ми на памет.“