Прочитај ми чланак

Вучић: Очекујем да ће Србија бити прва следећа чланица ЕУ

0

EU Srbija

Београд — Вучић изјавио да се формално отпочињање преговора о чланству Србије у ЕУ не доводи у питање и да очекује да ће Србија бити прва следећа чланица ЕУ.

Он је додао да то хоће ли преговори почети у децембру или у јануару – не представља велику разлику.

„Наравно да би било боље у децембру“, рекао је Вучић новинарима у парламенту, одговарајући на питање да ли је могуће да прва међувладина конференција не буде одржана, као што је предвиђено, најкасније до краја јануара.

Он је рекао да се тренутно води борба везана за преговарачко поглавље 35, које се односи на Косово и Метохију, и, у складу са тим – шта ће ући у остала поглавља. 

„То нису техничка, већ тешка политичка питања. Неке чланице желе што теже услове за Србију, а ми желимо исте ( какви су важили за остале), не бежећи притом од ставова које имају поједине чланице ЕУ“, рекао је Вучић. 

Он је подсетио на нон-пејпер Немачке и Велике Британије, који се бави темама које треба да буду део преговарачког оквира за Србију и који заправо предвиђа отварање поглавља 35 одмах на почетку, и прецизирао да се борба сада води о томе шта ће, поред онога што се налази у поглављу 35, ући у остала поглавља. 

Вучић се осврнуо и на извештај Европског парламента који треба да буде објављен 6. децембра, оценивши да ће то бити најпозитивнији извештај у историји наше земље. 

Упитан како ће сектор безбедности Србије бити усклађен са европским стандардима, он је рекао да ће тај сектор бити потпуно у складу са европским правилима. 

Први потпредседник владе је додао да Србија већ сада има добру сарадњу са европском одбрамбеном агенцијом. 

Упитан о евентуалном условљавању суседних држава питањем права њихових мањина, попут Румуније и Бугарске, Вучић је рекао да Србија та питања покушава билатерално да реши. 

Он је додао да поједине земље покушавају да искористе процес евроинтеграцијас да своје захтеве и интересе кроз тај процес подигну на виши ниво, али да Србија настоји да решавање тих питања задржи у билатералним оквирима.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да 6. децембра очекује позитиван извештај Европског парламента о напретку Србије, прву међувладину конференцију до краја године и да Србија буде прва следећа чланица Европске уније. 

„Наш политички циљ је стварање нормалне и пристојне Србије, која ће имати једнаког удела у европским пословима, као и свака друга од њених 28 чланица“, рекао је Вучић на конститутивној седници Одбора за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ. 

Он је изразио наду да ће наша земља бити прва следећа чланица Уније. 

„Ми делимо исте вредности са земљама ЕУ. Србија јесте на добром путу. Покушаћемо да убрзамо наше кретање ка Унији“, рекао је вицепремијер и поручио да Србија очекује подршку Брисела како би постигла још боље резултате. 

Према његовим речима, најважније је да у тешким условима испуњавамо све оно што кажемо, да држимо дату реч и да обезбедимо ту врсту поштовања за грађане и респект за државу, а с друге стране да ЕУ покаже да јој је бар једним делом стало до Србије и њеног прикључења, јер су грађани Србије то заслужили. 

Вучић је навео да се оно што је у економији требало урадити пре 20 година ради тек сада, али да у политичком смислу не може дати такву оцену, јер су и многи од претходника радили на томе да се Србија приближи ЕУ. 

 

(Танјуг)