Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Неће бити санкција због КиМ

0

Неће бити никаквих санкција Запада када је реч о решавању проблема Косова - поручио је председник Србије Александар Вучић.

Коментаришући медијске наводе о плану земаља Квинте – Велике Британије, Француске, Италије, Немачке и Америке – да убрзају план за увођење тзв. Косова у УН, Вучић је рекао да је „начуо шта неки нуде као своје принципе и начела“:

– Нешто ми је полузванично саопштено. То није ништа посебно ново.

Он је казао да није видео никакв документ са недавног састанка Квинте у Вашингтону, али да оно што се тамо могло говорити и не може бити неко велико изненађење, јер је реч о земљама које су признале независност Косова. Према његовим речима, оне покушавају да виде шта могу да учине за Србе да би и они признали независност у границама самопроглашене државе.

Председник је, након обиласка новог објекта Института за онкологију и радиологију у Београду, рекао да смо за овакву ситуацију и веома лоше околности у којима се решава проблем Косова и Метохије, донекле и сами одговорни, због погрешне политике и неких потеза Србије „којима смо практично ставили печат на коверат косовске независности“. Подсетио је да смо имали 1999, па 2004, а затим 2008. годину када је једнострано проглашена независност Косова, а неки, како је рекао, бежали у Румунију, уместо да предузимају кораке. Други су се пак скривали:

– Десиле су се грозне ствари за које смо делимично одговорни сами ми, посебно за Међународни суд правде, захваљујући глупој и неодговорној политици појединих људи. А сада се борим да из амбиса извучемо земљу и постигнемо највише за нашу државу и грађане. Наставићемо ту борбу.

Према његовим речима, Србија је данас јача, а позиција земље била би снажнија да је својевремено, „у тим кључним годинама, имала озбиљније, одговорније и снажније руководство и да се неки нису борили само за власт преко Американаца“.

Вучић је нагласио да се више плаши „пузајућих проблема“ за Србију попут одласка људи и слабог наталитета.
Одговарајући на питање о комеморацији у Блајбургу, председник Србије је казао да није ни први ни последњи пут да се то дешава, али да Срби и Хрвати само здружени могу да опстану:

-Зато се залажем за макроекономску унију. Без граница, са сличним таксама, да све упростимо, да све иде без баријера. Тако ће бити више посла и више будућности за све. Ако то људи разумеју имаћемо шансу, ако не – ништа – казао је Вучић.