Прочитај ми чланак

Вучић напао генерала Срету Малиновића због случаја „хеликоптер“

0

Бригадни генерал Војске Србије у пензији Срето Малиновић изјавио је данас, поводом оптужби које је на његов рачун изнео премијер Александар Вучић, да никада није изашао из оквира стручно-командног коментарисања удеса хеликоптера Ми-17 и да и даље стоји иза свега што је рекао о тој трагедији у којој је погинуло седам људи.

sreto-malinovic-slika

Као некадашњи заменик команданта ваздухопловства Србије, Малиновић је изјавио да је ангажовање војног хеликоптера за спасавање бебе из Новог Пазара било у супротности са законом и правилником и да би због тога неко требало кривично да одговара. Због тога га је Вучић у емисији „Упитник“ назвао „жутим и НАТО генералом“, иако се ради о учеснику ратова 1991-1999, укључујући и одбрану земље од НАТО агресије 1999.

„Када је реч о удесу хеликопера Ми-17, никада нисам изашао из оквира стручно-командног коментарисања ове трагедије која је потресла целокупну српску јавност. Поготово не оног које ми се, уз префиксе НАТО и Жути генерал, спочитава.

Желим јасно да кажем: ‘Као пилот са свим признањима професије, као командни официр и генерал и као човек, иза свега што сам рекао о тој тешкој трагедији која је однела седам живота стојим и данас – пред богом и народом!'“, рекао је Малиновић агенцији Бета.

Премијер Србије Александар Вучић, гостујући у понедељак на Радио-телевизији Србије, критиковао је Малиновића због његових изјава поводом пада хеликоптера и назвао га НАТО генералом из ДС-а.

Малиновић је у писаној изјави навео да ће та трагедија, у којој су погинула четворица старешина ВС, двојица медицинских радника и беба из Новог Пазара, остати записана као мрља на савести људи из система одбране али и целог друштва.

Коментаришући оптужбе да је НАТО генерал, Малиновић је навео да је у ратовима „за одбрану свог народа“ од 1991. до 1999. године обављао борбене задатке на авиону Ј-22 Орао, као пилот јуришне авијације.

„Увек у авиону и напред, без обзира на дужност коју сам обављао. За резултате у извршавању тих задатака два пута сам ванредно унапредјен у виши чин и одликован, измедју осталог и Медаљом части 1999. године у одбрани од НАТО агресије. Ја сам као војник увек био тамо где је моја отаџбина то тражила од мене!“, навео је он.

Био пилот у ЈНА и Војсци Републике Српске, одликован Медаљом части за одбрану земље 1999.

Малиновић је додао да о њему најбоље говори његова професионална каријера кроз коју је прошао на „најтежи начин“ и да је и сада спреман да се отаџбини стави на располагање.

„И сада сам спреман да јој се ставим на располагање. Ако затреба да је у борбеном поретку са својим ‘Тигровима’ (241. ловачко-бомбардерска авијацијска ескадрила) и животом браним. Јер заклетва је једна а отаџбина је изнад свега!“, додао је Малиновић.

Срето Малиновић је био пилот у Југословенској народној армији, Војсци Републике Српске и Војсци Србије. Пензионисан је 2011. године са места заменика команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Седам особа једна беба, лекари и посада хеликоптера, погинуло је 13. Марта 2015. године при паду хеликоптера Ми-17 Војске Србије у близини аеродрома „Никола Тесла“ у Београду. Хеликоптер је требало да превезе бебу из Новог Пазара на лечење у Београд.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је 30. јуна да неће бити покренут кривични поступак против особа које учествовале у припреми и извршењу задатка.

Јавност није сазнала ко је и због чега наложио посади да у неповољним метеоролошким условима покуша слетање на аеродром „Никола Тесла“ уместо на војни аеродром Батајница или на хелиодром Војномедицинске академије.