Прочитај ми чланак

„Вучић на CNN-у муцао и пропадао у фотељу“: Протест завршен испред Председништва

0

Испред Скупштине Србије почиње 23. по реду протест "Србија против насиља. Грађани ће данас поново ићи медијском трасом до РТС, а затим ће се упутити ка згради Председништва.

20:36

Зеленовић: Да отклоним сумњу, избори ће бити 17. децембра

Коопредседник странке Заједно Небојша Зеленовић рекао је за Н1 да не сумња да ће избори бити 17. децембра, јер су градоначелници широм Србије дали оставке, али и због тога што је у парламент стигао предлог буџета за 2024. годину, а никада није стизао тако рано током године.

„Власт се спрема за изборе, и ми то исто радимо“, рекао је Зеленовић.

Он је оценио да Вучића највише муче протести и да се труди да их угаси, као и могућност уједињене листе „Србија против насиља“.

„Наставили смо да причамо озбиљно о томе“, рекао је Зеленовић.

20:35

Лутовац: Грађани прате шта се дешава, потребна нам је синергија

Странке не могу без грађана да испуне захтеве протеста, потребна је синергија грађана и политичара, рекао је за Н1 на крају протеста лидер ДС Зоран Лутовац.

„Што се тиче мотивисаности, грађани прате шта се дешава. Можда их сада има мање него што је било, али то не значи да их неће бити знатно више када их буде требало“, рекао је он.

20:01

„Вучић је код Кристијан Аманпур муцао и пропадао у фотељу“: Завршен протест испред Председништва

Бањац се затим поново обратио и том приликом је рекао да председник Вучић „има страх од слободних људи и слободних медија“.

„Вучић је код Кристијан Аманпур муцао и пропадао у фотељу. Не сме да дође на слободне медије јер нема намештених питања, (он) глуми храброст на Пинку и Хепију“, рекао је Бањац.

„Он је јунак који је током целог свог политичког живота у изборној кампањи. Будимо упорни и стрпљиви као и до сада. Ми знамо ко смо и не стидимо се тога што јесмо“, додао је он.

На крају су окупљени грађани укључили светло на телефонима, а на самом крају скупа је поручено „Ми смо светло, а они су тама“.

Грађани су око 20 часова почели да се разилазе.

19:55

Колона стигла до Председништва Србије

Окупљени грађани стигли су до Председништва Србије на Андрићевом венцу.

Како јавља репортерка портала Нова.рс, испред зграде Председништва приметан је већи број полицајаца у цивилу. Они су окружили зграду.

Демонстранти звижде испред Председништва и вичу „Уа“.

19:40

Грађани испред РТС-а: Срам вас било за ваше нечињење и кукавичлук

Демонстранти су стигли до зграде Радио-телевизије Србије, где им се поново обратио Смиљан Бањац, модератор ових протеста.

Он је рекао да не може да се приђе РТС-у јер је постављен аутобус који је мобилни мамограф.

„Нисмо ми против овог возила, али ово је злоупотреба и никад није стајао овде“, рекао је он.

Он је подсетио да је ХРТ урадио документарац о породици девојчице из Рибникара, а не РТС.

„Комшије нам деле лекције из моралности и професионализма. Срам вас било за ваше нечињење и кукавичлук“, рекао је Бањац испред РТС-а.

19:29

Инцидент на протесту: Псовке и повици „Идите на Косово“ током говора Новаковића

Како пише Н1, током говора Борислава Новаковића испред Скупштине Србије о Звонку Веселиновићу и томе како је ситуација са њим „прелила чашу“, двојица младића дошла су до бине и чуле су се псовке и повици „Идите на Косово“.

Убрзо су их смирили редари, као и неки људи за које новинари претпостављају да би могли бити полиција у цивилу, и удаљили их.

19:09

Почела шетња

Грађани су након обраћања формирали колону и кренули медијском трасом до зграде РТС-а.

19:08

Веселиновић: Борба неће бити лака, али они ће ускоро бити прошлост

Након Новаковића се обратио и посланик Јанко Веселиновић.

Јанко Веселиновић је на почетку обраћања подсетио да је прошло пет месеци од две страшне трагедије.

„У среду је дете опет убило дете. Хладним оружјем! И још једном су рекли – систем није заказао! И сви су остали у својим фотељама – Вулин, Гашић…али је зато почело емитовање Задруге – елите. Али нећу о њима. Они ће ускоро бити прошлост. Али борба неће бити лака, ни овде у Београду, не заваравајмо се. Употребиће све и биће брутални. Зато ће победа бити слађа“, рекао је он.

Веселиновић је навео да хоће да Србија буде као развијени свет – коме тежимо.

19:01

Новаковић: ови Сад је постао пилот програм за рушилачку власт Александра Вучића, али пружићемо отпор

Посланик Народног покрета Србије Бора Новаковић обратио се окупљенима на вечерашњем протесту.

„Добро вече Београде, добро вече Србијо. Стицајем оклоности говоримо Јанко Веселиновић и ја, обојица из Новог Сада. Надам се да је то прихватљива доза новосадизације Београда“, рекао је на почетку говора.

Борислав Новаковић Протест Србија против насиља Фото:Филип Краинчанић/Нова.рс
„Нови Сад је постао пилот програм за рушилачку власт Александра Вучића, али пружићемо отпор и победићемо“, додао је он.

Он је рекао како Новим Садом „управља Андреј Вучић“, а „криминалном организацијом Звонко Веселиновић“.

Смиљан Бањац је затим позвао све опозиционе посланике да изађу на бину. Међу њима су Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић, Биљана Ђорђевић, Павле Грбовић, Срђан Миливојевић, Драгана Ракић, Јелена Јеринић и Тања Манојловић.

18:50

Кувекаловић: 4. октобра је тек почела битка за Каблар, нису успели да нас уплаше
Након тога окупљенима се обратио Милош Кувекаловић, један од ухапшених активиста на Каблару.

„Хвала вам што не одустајете. Не знам колико сте упућени у причу на Каблару, али тамо је насиље над природом, насиље над законом, а пре неколико дана насиље и над нама тројицом“, рекао је он.

„Хоће да униште врх, стену која је кречњачка и за коју стручњаци тврде да то насиље неће издржати. Премијерка је дошла да удари камен темељац, ми смо хтели да јој се обратимо, а они су ангажовали полицију Чачка и Ивањице. Сат времена пре него што је дошла привели су нас тројицу“, додао је Кувекаловић.

Оценио је како су „провели у притвору, колико и Радоичић“.

„А вероватно ћемо бити више криви него он. Осам сати су нас држали у притвору, а нису нам скинули лисице“, рекао је он и додао да ће у уторак бити протест испред Владе Србије од 12.50 до 21 сат, онолико „колико су они били у притвору“.

„Не смемо дозволити да хапсе активисте како им се ћефне. Нису успели да нас уплаше. Четвртог октобра је тек почела битка за Каблар, иако траје већ годину и по дана“, поручио је он.

18:36

Бањац: Радоичић пуштен брже од Вучићевића, власт је агресивна

„Добро вече, упорни грађани, Београде, једног дана надам се ускоро слободи Србије. За само недељу дана деси се толико ствари које се у Луксембургу не би десиле за 10 година“, рекао је на почетку протеста Смиљан Бањац.

„Потпредседник Српске листе Милан Радоичић признао је да је организовао догађај у Бањској, у друштву свог адвоката, приведен је, а онда пуштен брже од Драгана Ј Вучићевића“, додао је он.

„Радоичићев ортак Звонко Веселиновић дао је исказ поводом тврдњи да је платио убиство инспектора МУП-а. МУП каже да је Веселиновић прошао полиграф“, рекао је Бањац.

Он је подсетио да је и Зорану Марјановићу укинут притвор, те да је у Нишкој Бањи убијено дете, а у Београду вршњак убио вршњака.

„Власт је агресивна, атмосфера у друштву је агресивна, музика која се пушта деци је агресивна. То насиље промовишу десет година и због истих тих поново нам прете санкцијама у 21. веку“, рекао је Бањац.

18:28

„Искључите РТС, укључите мозак“

„Искључите РТС, укључите мозак“ и „Кад зло влада деца страдају“, неки су од транспарената који носе окупљени.

18:00

Грађани се окупљају: Заустављен саобраћај испред Скупштине

Грађани су полако почели да се окупљају на платоу испред Скупштине Србије.