Прочитај ми чланак

Вучић љут јер се Јеремић није саплео на кору од банане

0

Кад се једног дана буде анализирала политичка биографија Александра Вучића, подебљаним словима ће писати да је Србијом владао човек који је управљање државе поистоветио са вођењем навијача на трибини и који је, уместо на телевизијски дуел, позивао опозицију да га пребије.

Човек који неретко са задовољством истиче биографски податак да је у младости био хулиган, на јучерашњој конференцији за медије, одржаној у Палати Србија, поручио је врху Народне странке да је спреман да се потуче са њима и да ће, као прави фајтер, изаћи сам на крај са њих петорицом.

“Ево ја их молим, комплетно руководство те странке, пошто су много снажни, немојте друге, на мене једног вас петорица се скупите. Овај црногорски националиста, следбеник Секуле Дрљевића, Боривоје Боровић, онај из Трстеника, па онај Гајић, Вук Јеремић и Бора Новаковић. Ево вас петорица мене личнујте, немојте неког другог, да видим како ћете вас петорица заједно то да урадите. Немојте друге, што да гоните ове недужне, обичне људе. Вас петорица дођите”, казао је Вучић.

Навикнут да мишиће и храброст показује искључиво на конференцијама за медије, Вучић је и овог пута очекивао да ће његово самохвалисање остати као још једна у низу прича о неустрашивом и снажном председнику о којем епове пишу режимска гласила. Ни у најлуђим сновима није слутио да ће му сутрадан четворица од петорице прозиваних покуцати на врата како би га упитали за јуначко здравље.

Уместо хлебом и сољу, домаћин из Председништва дочекао их је, како тврде представници Народне, с псовкама и претњама, поручујући шефу те партије, Вуку Јеремићу: “Удари ме, ако смеш”.

“Сишао је председник и сав се тресао. Људима из обезбеђења је било непријатно. Почео је да виче и да се уноси нама у лице и да говори: ‘Хајде ме туци’. Око њега у том тренутку било је обезбеђење. Ја сам га позвао да изађе напоље, али он није смео. Псовао је, вређао и претио нам. Мени се уносио лице и говорио ми да сам лопужа. Ја сам га питао да ли сме да то каже на РТС-у и да разговарамо, он је експлицитно рекао да не сме”, рекао је Јеремић након блиског сусрета са председником Србије.

Поносни власник реченице “убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана”, иако је у међувремену заборавио своју радикалску прошлост, задржао је одређене навике и знања стечена док је пекао занат у политичкој школи Војислава Шешеља. Никада се није одрекао хушкачке реторике, а агресивност и мржњу, коју је раније усмеравао на припаднике националних мањина и људе других вера и нација, само је усмерио на представнике опозиције који не виде “будућност Србије”.

У обрачуну са њима, показао је да је усвојио све лекције свог политичког оца Шешеља, нарочито ону која подразумева да се политички противници најбоље савладавају физички, уз помоћ обезбеђења и евентуално неке “коре од банане”.

На сву срећу, овог пута до озбилнијег физичког обрачуна није дошло. Јеремић се није “оклизнуо на кору од банане” и све је остало на вербалном обрачуну и одбијању Вучића, како је рекао Јеремић, да оду заједно на РТС.

Вучић је и раније позивао опозицију на тучу

Ово није први пут да Вучић позива њих петорицу да нападну њега једног. У јуну прошле године такође је поручивао опозиционарима да дођу, ако смеју, да га пребију. Без имало задршке, Вучић је говорио о својој храбрости, поручујући да ће сам изаћи на крај са њих петорицом, јер је снажнији и паметнији.

“Дођите сва петорица. Обрадовић, Јеремић, Ђилас, Бакић. Реците где да дођем. Вас петорица на мене једног да пребијете, да добијем те грдне батине. Хајде, урадите то већ једном, немојте више да кукате и плачете”, рекао је Вучић.

Спремност на фајт, бивши навијач, а данас председник државе, показивао је и током, сад већ чувеног гостовања на телевизији Прва. Тада је, поред позива упућеном наводном шефу кавачког клана Радоју Звицеру да га убије и причи о људским ћевапима, апеловао на своје неистомишљенике да понесу куке и мотике и да ће он сам да се потуче са њима и наравно – да ће их савладати.

“Дођи ти Ст. Протићу, Ђиласу, Јермићу, Јово Бакићу. Хајде дођите заједно, узмите и куку и мотику, ја ћу сам да изађем без ичега. Хајд’ па да вас видим шта ћете да урадите, јунаци једни”, поручивао им је Вучић.

И две године раније, током гостовања код свог доброг друга, с којим никад није пожелео да се потуче, Миломира Марића, Вучић је такође говорио да се не плаши никога и да је спреман сам да се потуче против више људи одједном.

“Да нећеш ти Вуче Јеремићу или ти Саша Јанковићу да ме шутираш. Ево скупите се сви и дођите. Мене да бијете који радим по цео дан, ви нерадници једни који никад ништа не радите само чекате да опљачкате ову земљу. Ја Вас да се плашим? Па ви нисте нормални“, рекао је Вучић гостујући на телевизији Хепи.

Појављивање на Хепију, као и на другим телевизијама са националним фреквенцијама, шеф српске државе по правилу користи за расправу са својим неистомишљеницима.

Међутим, услед снажне жеље да се са њима потуче, председник је одлучио да је најсигурније држати физичку дистанцу од опозиционара и да се, уместо са њима у студију, свађа са њиховим твитовима и снимцима. Због тога већ девет година не можемо да видимо Вучића у дуелу са поменутим Ђиласом, Јеремићем, Протићем…

Говорећи једном о томе зашто бежи од вербалног клинча, Вучић је поново причао о својој храбрости, користећи свој нови омиљени термин – “петорица на једнога”, који је заменио онај из деведесетих “сто за једнога”.

„Ево сад прихватам, доведите их петорицу и ја ћу сам изаћи на крај са њима петорицом. Без икаквих проблема. Доведите их сву петорицу ја ћу да их победим сву петорицу и то код вас у студију. За разлику од Тадића, ја сам ишао у Скупштину безброј пута и са лакоћом побеђивао. И сад вам кажем петорицу их доведите, победићу их петорицу. Само ми дајте да имам исто времена колико их имају њих петорица. Да онај ко влада има исто времена као опозиција. Њих петорицу доведите. Са потпуно различитим ставовима и победићу их свих петорицу заједно. Као и на изборима, На изборима сам их победио десеторицу, не петорицу. Надвикивали бисмо се сувише са десеторицом, а петорицу ћу са лакоћом да победим. Немојте да бринете“, поручио је Вучић у септмебру 2017. гостујући на Радио телевизији Србије.

Обећање да ће сам изаћи на телевизијски дуел са пет опозиционара, гле чуда никада није испунио.