Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ТАЧИ ДАНАС У БРИСЕЛУ: Приштина тестира Запад, али докле смеју да иду?

0

Председник Србије Александар Вучић сусрешће се данас у Бриселу са председником Косова Хашимом Тачијем, чиме ће после тачно три месеца бити настављен дијалог са Приштином.

Од овог сусрета се мало шта очекује, имајући у виду да нема резултата на формирању Заједнице српских општина и да Приштина инсистирањем на разговору о енергетици покушава да пребаци одговорност на Србију.

Последња рунда дијалога одржана је 23. марта ове године, трећа по реду на председничком нивоу. И тада је тема била формирање Заједнице српских општина, а у међувремену је Европска Унија 5. априла дала Приштини рок од четири месеца за формирање. Односи између Београда и Приштине од тада су се погоршали и због запаљивих изјава тамошњих званичника, почев од Тачијеве да ће се у Бриселу на столу наћи и питање границе Косова, до провокације његовог саветника Реџепа Хотија да би подела Косова подразумевала да Приштина „узме Санџак и део југа Србије“.

Истовремено, уз ове запаљиве изјаве, Приштина критикује Србију да не жели „да разговара о енергетици, иако је део Бриселског споразума“, и притом потпуно ставља по страни чињеницу да се скоро пет година чека на ЗСО, који је такође део споразума на који се позива.

Оваква атмосфера оставља мало простора за разговор, а терен су јуче у Бриселу припремали главни преговарачи Београда и Приштине, Марко Ђурић и Авни Арифи, у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине. Да ће разговори бити тешки, јуче је рекао и Вучић, али и додао да ће Београд бранити позицију Србије, борити се за своју земљу и народ.