Прочитај ми чланак

ВОЈВОДИНА: ДСС тражи Мађара који зна српски језик

0

339472_tabla1-fonet-lsv_f

Председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије Миленко Јованов најавио је да ће та странка формирати „језичке патроле“ чији задатак ће бити да утврде у колико насељених места, посебно на северу Бачке, грађани мађарске националности, како тврди, не говоре српским језиком.

Мађари крећу у проверу табли, да ли све садрже називе на мађарском; ДСС креће у проверу Мађара

Јованов је рекао да ће њихове „језичке патроле“ бити формиране по угледу на „језичке патроле“ које је најавио Национални савет Мађара, а који ће обилазити места по Војводини и утврђивати да ли се поштује вишејезичност у називу званичних институција.

Омеровић: ДСС да се огради од најаве

„“Очекујем да се ДСС огради од овакве неодговорне најаве и да објасни свом првом човеку у Војводини да је то супротно не само закону него и здравом разуму“, рекао је Омеровић.
Уколико то не ураде, додао је, онда би требало да одговоре како ће патролирати и са чиме, “да ли са Уставом испод мишке, или са неким предметима, или можда оружјем.

„Проверићемо да ли и колико у Србији Мађари говоре српски језик, да нам се не би дешавало да у појединим местима грађани који говоре српски не могу да се споразумеју са локалним становништвом“, рекао је Јованов, додајући да зна да постоје читава насеља у којима се не говори српски језик. Он је нагласио да да би у Србији сваки грађанин морао да зна српски језик.

Шеф посланичког клуба Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је да не зна у ком пропису пише да припадници националних мањина морају да говоре српским језиком, али и да то не значи да у сопственом интересу не треба да савладају језик земље у којој живе.

Пастор је нагласио да се управо због чињенице да припадници националних мањина треба да савладају српски језик, СВМ већ годинама залаже за измену планова и програма за учење српског језика у основним и средњим школама, јер према садашњим, то није могуће.

Он је додао да се из тог разлога нада да ће СВМ имати на том пољу партнере у што више странака на политичкој сцени Србије, како би се планови и програми учења српског језика прилагодили савременим потребама и да би деца могла да науче језик.

„Са друге стране, не видим ништа спорно да се Национални савет мађарске националне мањине бави остварењем уставних и законских права Мађара и то вероватно чине и други национални савети”“, рекао је Пастор.

Орбан тражи аутономију за Мађаре

Да ли српска Влада има одговор на овакве изјаве Виктора Орбана?

Поводом изјаве новог (старог)премијера Мађарске Виктора Орбана, „да ће се Мађарска, борити за своја права унутар ЕУ, а између осталог, и да жели аутономију за етничке Мађаре који живе изван граница, и то питање, сматра европским “, сматрамо да је крајње време да се Влада Републике Србије јасно одреди према овим претензијама наших северних суседа.

ЛСВ: Профашистичке методе ДСС

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да најавом „језичких патрола“ ДСС показује да јој је место у групи „братских организација“ које, ни када се удруже не могу да пређу цензус, јер је грађанима доста мржње и подела.
„Останком ван парламента, ДСС више ни не крије своју злу намеру и профашистичке методе.
Нема разлике између ове идеје и прављења списка непатриота, па очекујемо да се надлежни према томе тако и односе“, наводи се у саопштењу ЛСВ.

Наиме, мађарски политичари и из Мађарске и из Војводине у неколико наврата су тражили посебну политичку аутономију за седам општина на северу Бачке и Баната (Суботица, Сента, Бачка Топола, Ада, Кањижа, Чока, Бечеј).

Покрет Двери поставља питање премијеру Вучићу и председнику Николићу: Да ли Ви уопште имате било какву стратегију по питању Северне Србије (Војводине), осим што замајавате јавност већ годину дана око неуставног Статута Покрајине, и тобожње смене Покрајинске Владе и Бојана Пајтића, која никако да се деси?

Покрет Двери изражава забринутост поводом оваквих изјава мађарског Премијера, јер је свим словенским народима у Бачкој, добро позната историја из 1941. и 1942. године, а протеклих година видимо да мађарска државна политика, не крије жељу да поништи одлуке Тријанонског споразума из 1920. године.

Покрет Двери и даље остаје при своме ставу, да је једино решење проблема, укидање историјски неутемељене, политички непотребне и економски штетне покрајинске администрације.

Након укидања покрајинске админситрације потребно је што је могуће више повећати надлежности локалних самоуправа, јер једино тако сви грађани Северне Србије могу остварити своја права, на првом месту економска, пошто од пузајуће новосадизације једину корист имају покрајинске бирократе.

 (Радио 021, Бета, Двери, фото: Фонет/ЛСВ)