Прочитај ми чланак

Воја Жанетић: Обилазак Владе

0

voja-zanetic(Вечерње новости)

Драги посетиоци, добродошли у обилазак готово-скоро-само-што-није-још-мало-па-ево реконструисане Владе Републике Србије.

Пред вашим очима се налазе резултати обимних радова који су на овој институцији извођени још од оног судбоносног дана, пре нешто више од два месеца, када је први потпредседник Владе и министар одбране поднео оставку на место министра одбране и тиме постао само први потпредседник – а чиме је пружио неуспешни пример председнику и министру унутрашњих послова да на исти начин постане само председник. Уместо свега поменутог, министар финансија и привреде није остао ништа од то двоје, а на радост клуба „Делта Капа Ипсилон“ са универзитета Јејл. Наиме, њихов је члан, и на клупско, а и на своје изненађење, аванзовао са позиције талентованог гастарбајтера консултанта на место чудотворног економског Лазара – уз чију помоћ ће васкрснути и проходати блаженопочивше српске финансије. И то под условом да се супротан процес не деси српским пензијама, државној администрацији и јавним предузећима. Амин.

Приметићете, драги посетиоци, да одређени делови готово-скоро-само-што-није-још-мало-па-ево реконструисане Владе нису још у потпуности довршени током двомесечних радова. Управо пролазимо поред Министарства културе, испред кога се налази неколико пушака, а као знак сећања на такође неколико кандидата које се неуспешно пробало натерати да заузму овај престижни министарски положај. Пар метара даље можете видети забетонирана а потом асфалтирана врата Министарства саобраћаја, и још увек влада неизвесност да ли је такав начин третирања улаза у ово министарство пореклом од бившег министра, који не жели одатле да изађе, или осталих чланова Владе, који му не дају да тамо поново уђе.

Неколико поломљених шаховских фигура и једна изгажена шаховска табла, поред којих управо пролазимо, знак су да се налазимо испред Министарства спорта, а приметићете да на његовом улазу неуредно виси неколико окачених свилених гајтана и један подебео конопац са омчом. Ово прво остаци су од бивше министарке, а ово друго намењено је будућем министру: он ће нешто од тога другог употребити да среди стање у фудбалу и спорту генерално, а нешто ће му затребати и у случају да дубље поразмисли како то уопште може да се изведе. Овај мали неред, поред кога смо управо прошли и кога сам вам описао, нема никакве везе са хотелским собарицама које полуголе ужурбано шетају ходницима наше најважније институције, јер оне нису ту да почисте остатке реконструкције, већ се спремају за евентуални дочек иностраног економског консултанта Владе, склоног хотелској чистоћи.

Сада бих вас замолио да не окрећете поглед ка сатовима који се клате на улазу у следећу канцеларију, јер пролазимо поред нереконструисане канцеларије за Косово. Сатови су ту да својим хипнотишућим дејством убеде шефа канцеларије, као и остале чланове Владе, да су локални избори на Косову статусно неутрални. Ми немамо времена да нас ово дејство обузме, јер морамо привести крају обилазак готово-скоро-само-што-није-још-мало-па-ево реконструисане Владе. Управо пролазимо поред неочекивано испражњеног Министарства пољопривреде, из кога се и дан данас може осетити благи и готово неприметни мирис млека обогаћеног афлатоксином. Пролазимо и поред још једних мирисних врата где се осећа мирис млека, али сем њега се осећа и мирис меда: то је знак да смо прошли поред министарства за локалну самоуправу и регионални развој, а мириси потичу од оноликог развоја који се на том плану осетио у последњим деценијама.

На самом крају нашег обиласка приметићете да пролазимо поред бројних отворених врата испред којих нема никога, те поред једних затворених врата, испред којих је неописива гужва: у тој гужви се, у недисциплинованом реду, тискају безимени политички кадрови у успону, амбасадори и изасланици, уредници таблоидних и мање таблоидних медија, угледни посленици безбедносних служби, као и преостали припадници још непохапшене привредне елите. Прва врата припадају нереконструисаним министарствима, као и премијеровој канцеларији. А ова последња врата припадају руководиоцу ове реконструкције, чији смо рад прегледали у овом обиласку. Аутору можете и лично честитати на резултатима, ако станете у поменути ред. А има да се чека, баш.

Хвала на посети готово-скоро-само-што-није-још-мало-па-ево реконструисаној Влади Републике Србије. Видимо се опет за који месец.