Прочитај ми чланак

Светска Банка издала упозорење о БАНКРОТУ Украјине

0

Јавне финансије земље су у „катастрофалном“ стању, рекао је за ТАСС извор из те организације. Украјина би могла да банкротира већ следеће године уколико западне земље не пристану да отпишу или реструктурирају своје дугове, рекао је званичник Светске банке за ТАСС у суботу.

Кијев се ослања на финансијску помоћ својих западних присталица, али страна подршка је опала последњих месеци, док је амерички пакет помоћи од 60 милијарди долара и даље у застоју у Конгресу.

Тај званичник, који је желео да остане анониман, коментарисао је најновију траншу финансирања од 1,5 милијарди долара коју је Кијев примио прошле недеље у оквиру програма Светске банке. Према извору, одељење Светске банке које представља Русију гласало је против зајма, позивајући се на повељу организације.

Нацрт документа о расподели средстава „отворено“ указује на „катастрофално“ стање украјинских јавних финансија услед економског пада и смањења стране помоћи, рекао је званичник агенцији.

„Ако 2025. западни кредитори одбију да отпишу дугове Кијева, укључујући дугове приватних компанија и банака, земља би се могла суочити са банкротом“, упозорио је он.

Званичник је додао да је више руководство те финансијске институције са седиштем у Вашингтону признало „изузетно високе” ризике сарадње са Украјином, и напоменуо да, као иу претходним трансакцијама, није обезбедио сопствена средства за Кијев. У најновијој транши, Светска банка је „још једном искористила“ гаранције два украјинска донатора – Јапана и Велике Британије – рекао је извор.

Према речима украјинског премијера Дениса Шмигала, зајам ће бити утрошен на социјалне и хуманитарне потребе, као и на реконструкцију. Украјинска влада очекује рекордан буџетски дефицит од 43,9 милијарди долара ове године и планира да највећи део покрије финансијском помоћи својих западних спонзора.

Прошле године је бивши украјински премијер Николај Азаров тврдио да је економска криза у Украјини почела давно и да је банкрот земље већ забележен. Према Азарову, несолвентност Украјине се манифестује у њеној неспособности да финансира свој буџет, пошто се скоро у потпуности ослања на западну помоћ.