Прочитај ми чланак

Ђорђе Вукадиновић: Владикама је било место на протесту Срба са КиМ

0

vukadin_oba_v98_0(НСПМ)

Политички аналитичар и уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић, гостујући у емисији „Став Србије“ ТВ Прва, изјавио да је појава митрополита Амфилохија и епископа Атанасија на протесту Срба са КиМ „часна и за сваку похвалу, и да никако није проблематична“. „То није био страначки скуп већ скуп подршке Србима са КиМ који желе да остану део Србије, владикама је ту било место, а свако одговара за оно што је изговорио.

Уосталом, њихова појава не штрчи у односу на оно што смо гледали током деведесетих, када су се, умесно или мање умесно, исти или неки други црквени великодостојници појављивали на митинзима против тадашње власти. Лично, у изјавама митрополита и владике нисам видео ништа скандалозно, можда је једино ‘молебан за упокојење Владе’ деловао мало непримерено. Све остало је у реду – и речи и поруке, које су могле бити чак и оштрије“, рекао је Вукадиновић и додао да „Црква може и треба да се меша кад је реч о најважнијим националним питањима, макар толико колико свака невладина организација, или било која странчица која има нешто позитивно да каже о бриселском споразуму и о власти, и за те изјаве добија велики медијски простор.“

Вукадиновић сматра да се нападом на владике покушава прикрити чињеница да СПЦ, за сада, има јединствен критички став према бриселском споразуму са Приштином. „То смо чули више пута, и кроз саопштење Синода и у изјавама самог патријарха, као и владике бачког Иринеја, могуће је само да су неке владике отишле нешто даље – што се више тиче њиховог темперамента, стила и наступа“, рекао је Вукадиновић и додао да се „против Цркве тренутно води медијска и политичка кампања каква вероватно није виђена од четрдесетих година прошлог века“. Он је констатовао да је тренутно на делу пацификације Цркве и ублажавања њеног отпора Бриселском споразуму, на чему је највише ангажован председник Томислав Николић. „Разумљиво је да црква не жели конфликт са државом и влашћу, али не сме ни да ћути уколико та власт крши Устав и националне интересе“, закључио је Вукадиновић. 

Уредник „Верске информативне агенције“ Живица Туцић истиче да наступ двојице владика доводи у питање ауторитет патријарха, „не би ни патријарх отишао у Ваљево или Врање да држи неки молебан, а да о томе не обавести надлежног епископа“. „Митинг је имао право да се одржи, желим да чујем и та мишљења, али је тај митинг оштећен наступом владика. Знате, европски медији су имали доста чланака да ‘владике позивају на смрт’. Ја, наравно, не бих то тако схватио – али упокојавати живог, то је ипак неки табу. Живот је нешто свето, Црква каже не и абортусу, еутанизији, смртној казни… А они кажу ‘ја сам вапио’, неко каже ‘они су песници’… Немојте ме упокојавати живог“, рекао је Туцић.

Новинар „Бете“ Игор Јовановић сагласио се да Црква свакако има право да се „меша у политику“ и посебно да има свој став о КиМ, али сматра да обраћања владика нису допринела ствари за коју су се они залагали. „Суштина и оно због чега се косовски Срби плаше бриселског споразума и шта то по њима није добро, пало је у засенак наступа владика“, рекао је Јовановић.