Прочитај ми чланак

Влада усвојила предлог промена дела Устава о правосуђу

0

Влада Србије је на седници у четвртак усвојила предлог за промену Устава Србије у делу који се односи на судове и јавна тужилаштва, као и других с тим повезаних делова највишег општег правног акта. Влада је усвојила и два акциона плана за спровођење стратегије развоја система јавног информисања у Србији за период 2020-2025. године.

Влада је саопштила да су тиме она и Министарство правде „потврдили чврсту опредељеност у спровођењу реформских процеса и испуњавању активности из ревидираног Акционог плана за Поглавље 23“ приступних преговора Србије с ЕУ.

Фото: Н.С.

„Предлог се односи на промене одредбе Члана 4. Устава и одредбе које се односе на судове и јавна тужилаштва (чланови 142-165). Сходно томе, мењају се и одредбе Члана 99. – Надлежност Народне скупштине, Члана 105. – Начин одлучивања у Народној скупштини и Члана 172. – Избор и именовање судија Уставног суда“, навела је Влада.

Влада је истакла да је промена тих делова Устава неопходна за „даље оснаживање владавине права и даље усклађивање с европским правним тековинама и стандардима“.

Усвојени и акциони планови за спровођење медијске стратегије

Влада је усвојила и два акциона плана за спровођење стратегије развоја система јавног информисања у Србији за период 2020-2025. године.

Стратегијом је предвиђено доношење два акциона плана ради остваривања предвиђених активности. За први акциони план предвиђено је да се донесе за период од 2020. до 2022. године, а за други за период од 2023. до 2025. године. Након истека периода важења првог трогодишњег акционог плана биће израђен извештај о резултатима његовог спровоења и реализацији активности предвиђених планом.

Применом Акционог плана, имплементацијом Медијске стратегије, као и израдом сета нових медијских закона руководиће Министарство културе и информисања.

Циљ стратегије је унапређење система јавног информисања који гарантује слободу изражавања, слободу медија, безбедност новинара, медијски плурализам, развијено медијско тржиште и оснажену медијску професију, пише у саопштењу Владе.