Прочитај ми чланак

Ауто-пут кроз Београд постао мото-пут: Која ће максимална брзина бити убудуће?

0

Ауто-пут кроз Београд, од Петље Бубањ поток до Петље Београд, сада је мото-пут, јер је у примени уредба Владе Србије којом је та сабраћајница прекатегорисана.

Службени назив те саобраћајнице је мото-пут М11, на њој опет постоји зауставна трака а максимално ограничење брзине је 100 километара на сат.

Влада Србије је октобра 2023. године ту саобраћајницу прекатегорисала из статуса ауто-пута у статус државног пута другог Б реда што је државни пут најниже категорије.

Тада је на том путу било дозвољено кретање бицикала, пешака, трактора, запрежних возила, радних машина и мопеда и, такође, па је зауставна трака престала да постоји. Сада поново постоји зауставна трака и забрањено је кретања свих тих учесника у саобраћају и највећа дозвољена брзина је 100 километара на час.

Председник Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић је за „Блиц“ рекао да на појединим деоницама ауто-пута кроз Београд и даље постоје деонице где је саобраћајном сигнализацијом дозвољена брзина и више од 100 километара на час, па се поставља како ће се то регулисати у пракси, односно да ли ће бити кажњавани возачи уколико возе брже, односно поштују саобраћајне знаке.

По речима Окановића, сада постоји сукоб правног и фактичког стања на терену – саобраћајна сигнализација говори супротно закону.

„Возачи имају право да се уздају у саобраћајну сигнализацију. Сваки учесник у саобраћају има право да верује да је саобраћајна сигнализација у складу са законом и осталим правним актима, чак и ако је на појединим деоницама у нескладу са законом. То значи да учесници у саобраћају не би требало да сносе последице. Битно је напоменути да, што се тиче судова, тужилаштва и саобраћајне полиције, то је сада мото-пут и они треба да се понашају у складу са законом“, рекао је Окановић.

На питање постоји ли законски рок да се усклади сигнализација, он је казао да она мора да буде усклађена са Законом, али да не постоји рок за усклађивање.