Прочитај ми чланак

Ништа од мандатара: Вечерас истекао рок који је Вучић већ неколико пута померао

0

Иако је већ више од три месеца прошло од децембарских избора, још увек није познато када ће бити формирана Влада Србије, као ни ко ће бити нови мандатар. Иако је председник Србије Александар Вучић прошле недеље већ једном померио датум када ћемо сазнати ко ће бити нови мандатар, он ово није саопштио ни на вечерашњој конференцији за новинаре, и поред тога што су консултације за мандатара завршене још 4. марта.

Председник Вучић вечерас се обратио јавности на конференцији за новинаре у Палати Србија, а међу бројним темама о којима је говорио, ипак није споменуо ништа око формирања нове Владе Србије, као ни име новог мандатара и поред тога што је данас поново „истекло“ његово померено обећање да ћемо име добити за седам дана.

Првобитно је председник Србије Александар Вучић је раније након децембарских избора најавио да ће Влада бити „веома брзо форимирана, а као рок који је спомињао у више наврата био је 15. март“. Међутим, ми већ на крају марта још увек немамо ни име мандатара, а камоли нову Владу Србије.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је 22. марта током телевизијског гостовања на ТВ Прва једном већ померио датум када ћемо сазнати ко ће бити мандатар за састав нове Владе Србије. Тада је рекао како верује да „ћемо у року од седам дана имати мандатара“.

Претходно је 6. марта Вучић на конференцији за новинаре након седнице Председништва Српске напредне странке рекао како је лидер напредњака Милош Вучевић тада „предложио да се за име мандатара сачека још 7-10 дана“.

Иначе, тада је саопштено да ће Ана Брнабић бити кандидаткиња за председницу Скупштине Србије, која је у међувремену изабрана, као и да ће Александар Шапић поново бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда на предстојећим изборима који ће бити поновљени након што ниједна странка није успела да формира локалну власт.

Подсетимо, законски рок за формирање Владе је 90 дана од конституисања Народне скупштине. Што значи да је крајњи законски рок за формирање Владе 6. мај, јер је парламент конституисан 6. фебруара. Иначе, од 1. до 6. маја су првомајски и ускршњи празници.