Прочитај ми чланак

Влада Србије укида институције на северу Космета и прихвата шиптарску војску!

0

БЕОГРАД – Тражимо много да бисмо добили нешто!
Знали смо, када је рађена платформа, да она као таква не може да прође код албанске стране и ЕУ, али смо то урадили да бисмо на крају преговора добили што више, потврдио је за Курир извор из врха Владе.

– Желимо да албанска страна дође у позицију да им међународна заједница каже да не могу да одбијају сваки предлог. А знамо да је платформа неодржива у оваквом облику. Србија ће морати да расформира институције на северу Косова у облику у којем тренутно постоје, али ће остати здравство, образовање… – напомиње саговорник Курира.

Према незваничним сазнањима, термин „војска Албаније“ стављен је у платформу да би се „одобровољила шиптарска страна“.

– Платформа је базирана на реалности на терену. Чињеница је да Србија тамо нема своју војску и предлог да гарант безбедности АП КиМ буде ЕУ, Војска Србије и војска Албаније заправо јесте реалан и могао би да улије поверење и Албанцима и Србима – каже наш извор. Додаје да крајњи изглед платформе сигурно неће бити овакав како је предложено, те да треба „читати између редова“.

У ЕК јуче нису желели званично да коментаришу српску платформу јер је, како кажу, то још увек само нацрт.

Љајић: Паралелни процеси

Расим Љајић, потпредседник Владе, истиче да су платформа о Косову и технички дијалог са ЕУ паралелни процеси.

– Србија нема интерес да се обустави технички дијалог, јер никада нисмо били ближи датуму за почетак преговора. Међународна заједница у својим извештајима истиче да нема поделе Косова, али да се мора уважити посебност Срба на Косову и по први пут се говори о тој посебности – рекао је Љајић.

Албанци бурно реаговали

Бљерим Шаља, политички координатор шиптарске владе, најавио је могућност повлачења тзв .косовске владе из преговора у Бриселу уколико платформа коју предлаже председник Србије Томислав Николић буде основа за решавање проблема КиМ.

 

(Курир)