Прочитај ми чланак

Влада Србије – Србији одговара успостављање визне либерализација за грађане Косова

0

kosovo_pasos_main_epa


Београд – Србији одговара успостављање визне либерализација за грађане Косова, речено је Данасу у Влади Србије.

Иса Мустафа, премијер Косова, условио је свој долазак у Брисел на састанак са премијером Србије Александром Вучићем и Федериком Могерини, високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност, 27. јануара визном либерализацијом.
Саговорници Данаса у Немањиној 11 наводе као разлог због којег се надају да ће ЕУ либерализовати визни режим са Косовом то што би тиме било омогућено слободно кретање и Србима са Косова, односно онима који имају српске пасоше.

„У интересу је Србије да се успостави визна либерализација са Косовом, због грађана Косова који имају српске пасоше да не буду дискриминисани у односу на друге из остатка Србије“, речено је Данасу у Влади Србије.

Како сазнајемо из дипломатских извора, упркос најавама премијера Косова Исе Мустафе да неће доћи на састанак са српским премијером и шефицом дипломатије ЕУ у оквиру Бриселског дијалога Београда и Приштине, јер визни режим са Косовом још није либерализован, он ће то ипак учинити. Овакви Мустафини иступи, тумачи се, намењени су косовској јавности, а мање ЕУ. Оно што се може незванично чути у дипломатским круговима јесте да су и представници Косова тренутно у Бриселу, где заједно са српским представницима договарају теме за предстојећи дијалог два премијера 27. јануара.

„До сада су представници техничких тимова разговарали о применама до сада постигнутих споразума“, истичу Данасови извори.

Саговорници Данаса истичу да теме још нису договорене, односно очекивало се да то буде учињено током јучерашњег дана. На питање да ли ће ово бити последњи дијалог на премијерском нивоу до формирања нове владе у Србији, речено нам је да динамику и агенду одређује Брисел.

„Не мора да значи да ће ово бити последњи састанак на премијерском нивоу до формирања нове владе у Србији. Током изборне кампање 2014. у Србији било је састанака на високом нивоу, а током прошлогодишњег изборног процеса у Приштини није“, закључују саговорници Данаса из Владе Србије.

У медијима се последњих дана спекулисало да премијер Косова Иса Мустафа неће учествовати на наредном састанку са премијером Србије Александром Вучићем ако Приштина ускоро не добије гаранције у вези са либерализацијом виза. Притом се цитира Мустафина изјава да ако грађани Косова не заслужују слободно путовање по Европи, онда то не заслужује ни он сам.

Ипак, европски званичници овакве ставове премијера Косова коментаришу наводима да визна либерализација и дијалог са Србијом представљају два одвојена процеса која не би требало мешати.

(Данас)