Прочитај ми чланак

Влада покренула иницијативу за приватизацију „Телекома“

0

telekom

Покренута је иницијатива за приватизацију државног телекомуникационог предузећа „Телеком Србија“. Влада је формирала и радну групу за преговоре са потенцијалним стратешким партнерима за улагање у Железару „Смедерево“.

Влада Србије је обавезала Министарство привреде и Агенцију за приватизацију да спроведу приватизацију „Телекома“, наводи се у саопштењу.

Највећи акционар „Телекома“ је држава Србија са 58,11 одсто акција, 20 одсто акција је у власништву компаније, док 14,95 одсто поседују грађани, а 6,94 запослени и бивши запослени „Телекома“.

Влада Србије је раније одабрала „Лазард Фререс САС“ за приватизационог саветника за „Телеком Србија“, са обавезом да у првој фази, до почетка јуна, уради процену вредности, економску и правну анализу, анализу тржишта, предложи моделе приватизације и припреми временски и методолошки план приватизације.

Пре четири године процена је била да „Телеком“ вреди 2,2 милијарде евра, а тадашња влада је за пакет од 51 одсто те компаније тражила минимум 1,4 милијарде евра, а једини понуђач, „Телеком Аустрије“ понудио је 1,1 милијарду евра.

Економиста Милојко Арсић сматра да је, када је реч о приватизацији телекомуникационих компанија, најбољи тренутак је био пре шест или седам година.

„Тај тренутак је прошао. Један од разлога што је добро сада је тај што су европске привреде изашле из рецесије, имају обиље капитала, то би могло да утиче на понуду за Телеком“, објашњава Арсић и каже да би се за цео „Телеком“ могло добити највише 2,5 до три милијарде евра.

Има и оних који сматрају да „Телеком“ вреди упола мање и да га не би требало продавати.

„Никада неће бити право време да се прода једна тако добра фирма која има перспективу. Не можемо добити добру цену. Друго, ви продајете монопол предузеће које није издвојило инфраструктуру која треба да буде достпуна свима“, каже економиста Махмут Бушатлија.

Влада је формирала и радну групу за преговоре са потенцијалним стратешким партнерима за улагање у Железару „Смедерево“. Како се наводи у саопштењу, за председника те радне групе именован је министар привреде Жељко Сертић.

Влада Србије је потписала 21. марта са холандским „ХПК инжењерингом“ уговор о управљању Железаром „Смедерево“.

(РТС)