Прочитај ми чланак

Влада би гарантовала за Шешеља

0

vojislav-seselj-miting-srs-radikali-1331561945-131706

Београд — Лидер СРС Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала да обустави поступак против њега, јер суђење није завршено ни после готово једанаест година.

С обзиром на информације о погоршаном здрављу Шешеља, Влада Србије спремна је да да гаранције за његово привремено пуштање на слободу, каже за Б92 Расим Љајић.

Војислав Шешељ уложио је у понедељак жалбу на одлуку суда да му суђење буде настављено упркос чињеници да је, пред изрицање пресуде, један судија дисквалификован из судског већа. Уместо одлуке суда да се процес настави са новим судијом, Шешељ тражи или обуставу поступка или ново суђење. До доношења било какве одлуке, Сесељ трази и укидање притвора.

„Потпуно је јасно да су прошли сви разумни рокови за завршетак поступка, 11 година се Војислав Шешељ налази у Хашком трибуналу. Потпуно је јасно да није његовом кривицом овлико продужен поступак. Подсетићу да је од 4.000 дана колико се налази у притвору било свега 175 судећих дана“, каже Немања Шаровић из СРС.

Шешељеви сарадници објавили су да је лидер Радикала оперисан од карцинома и да му предстоји терапија. Председник Националног савета за сарадњу са трибуналом Расим Љајић кађе да је влада спремна да пошаље у Хаг лекарски тим, ако Шешељ то затражи.

„Истог тренутка када би те гаранције биле затражене, Влада Срије би их дала. Нема никаквог оправдања за Трибунал да човек 11 година буде затворен без правостепене пресуде“, каже Љајић.

У Хашком трибуналу понављају да не могу да говоре о здравственом стању оптуженог без његове дозволе, коју немају. Портпаролка суда каже да би Шесељ, у новим околностима могао да обнови захтев за привремно пуштање на слободу.

„Судско веће при одлучивању узима низ фактора, односно разлога. Један од њих су хуманитарни, односно здравствени разлози“, каже Магдалена Спалинска.

Војсилав Шесељ добровољно је отисао у Хаг у фебруару 2003. Оптужен је за ратне злочине у Хрватској, Босни и у Војводини. Ни после готово једанаест година суд није донео првостепену пресуду у главном предменту, али јесте три осуђујујуће пресуде за непоштовање суда, којима је осуђне на 15, 18 и 24 месеца затвора.

 

(Б92)