Прочитај ми чланак

Весна Пусић: Вучић има већи проблем него што се мислило

0

150187_0210-vesna-pusic-foto-v-mitic_f

Потпредседница Владе Хрватске и министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је данас да премијер Србије Александар Вучић „има већи проблем“ него што се раније мислило.

„Значи да има још већи проблем господин Вучић него што се мислило“, одговорила је Весна Пусић на питање новинара у Загребу о Вучићевој одбрани министра рада Александра Вулина који је на комеморацији жртвама усташког логора Јадовно назвао кардинала Алојзија Степинца „усташким викаром“.

Она је додала да се Хрватска не сме спуштати на тај ниво.

„Провинцијално понашање и срозавање Хрватске на тај ниво само показује да људи који то чине заиста нису у стању и дорасли да воде једну озбиљну земљу, него се искључиво спуштати на тај ниво и набацивати се блатом с људима с којима Хрватска нема шта да разговара“, рекла је Пусић, али није прецизирала кога сматра провинцијалцем.

Говор српског министра рада у недељу у Јадовну у Хрватској у којем је, међу осталим, кардинала Алојзија Степинца назвао „усташким викаром“ и индиректно прозвао хрватску председницу Колинду Грабар-Китаровић због полагања венаца на Блајбургу у Аустрији, изазвао је оштре критике хрватских политичара.

Хрватска председница је изјавила да је Вулин проблем премијера Србије Александра Вучића и да је основно кућно васпитање да кад дођете у туђу кућу поштујете њене укућане.

Поједини опозициони политичари заложили су се да се Вулину забрани улазак у Хрватску.

Реаговала је и Загребачка надбискупија која је у саопштењу оценила да је Вулинова изјава о кардиналу Степинцу „за католичке вернике вређање најдубљих осећаја, за Хрвате понижавајућа, а за сваког истинољубивог човека гажење истине“.

(Бета)