Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОНСКИ „GLOBAL FINANCIAL INTEGRITY“ потврђује налазе Економског тима Двери

0

У најновијем издању Вашингтонског Global Financial Integrity из децембра 2015. године процењено је да је из Републике Србије у периоду од 2004-2013. године нелегалним путем из земље изнето укупно 40,830 милијарди долара.

 

Global-Financial-Integrity-potvrdjuje-nalaze-dveri-2016-FB
Методолошки, истраживање Економског тима Српског покрета Двери и Global Financial Integrity се подударају. Реч је о анализи упоредних билатералних трговинских података за одређену земљу и пријављеног извоза и увоза са одговарајућим извештајима других земаља по годинама.

 

dveri-predrag-mitrovic-3
О АУТОРУ

мр Предраг Митровић је члан председништва Српског покрета Двери и координатор Савета за економију, привреду и финансије.

 

Билатерални трговински подаци су прилагођени да прикажу идентичне, уранвнотежене, заједничке вредности.

Међутим, анализе указују, када је реч о Републици Србији на велика неслагања – и код анализе агретатних вредности за увоз, тако и за извоз.

Примера ради, уколико је извозно одступање позитивно, реч је о недопуштеном одливу, а уколико је извозно одступање негативно, реч је о недопуштеном приливу.

И обрнуто када је реч о увозу.

Анализом оствареног финансијског резултата српске привреде на основу података Агенције за привредне регистре, анализе структуре извоза и увоза и мониторингом новчаних токова, економски тим Српског покрета Двери је још током лета 2013. године указивао на недопустива одступања у билатералним трговинским подацима Републике Србије и развијених земаља.

По резултатима најновијих истраживања Економског тима Српског покрета Двери – из Републике Србије нелегалним каналима у периоду 2002-2013. године изнето је 53,708 милијарди долара или близу 4,476 милијарди долара годишње.

Народна банка Србије и Министарство финансија располажу свим овим подацима и имају инструменте како би контролисали и спречили нелегално изношење новца из Републике Србије.

Нажалост, не реагују. Зашто и у чијем интересу?