Прочитај ми чланак

ВАШИНГТОН ПОСТ: Русија се представља као „велики брат“ Србији

0

ВАШИНГТОН - Обавештајне кампање које Русија води на Балкану у протеклих осам година, од једностраног проглашења косовске независности, део су стратегије стварања мишљења о Русији као великој сили и моћном савезнику, кроз минимална улагања у виду донација укљученим земљама.

srbija rusijaТо пише Вашингтон Пост уз опаску да руска реторика није у разлазу с реториком медија на Балкану па тако у Београду егзистира 109 организација које раде на промоцији руско-српских односа.

Међутим, оно што ради Русија јесте да се представља као „велики брат“ Србији и продаје причу како она поштује владе у Србији, Косову, Македонији, као и Републици Српској, и види их као себи равне.

Истовремено, наводи лист, много већи број Срба изјављује како би радије приступили у савез са Русијом него Европском унијом, иако она не нуди кохерентну алтернативу.

Русија, тврди лист, ради и још једну ствар, а то је одговарање балканских земаља од прикључења НАТО-у те подстиче блиске војне операције са својом војском, а оваква антиНАТО кампања могла би имати негативне последице мировне мисије на Западном Балкану.

Америчке обавештајне службе и представници закона истражују оно што сматрају прикривеним операцијама како би се у Сједињеним Америчким Државама и њиховој јавности посијало сјеме сумње усусрет предстојећим предсједничким изборима.

Изгледа да су САД спремне на извлачење поука из уплитања Русије у унутрашњополитичке односе на Балкану који је значајан у Путиновој спољној политици.

Распад Југославије је у Русији схваћен као понижење и подстицај Запада на игнорисање Москве.

Путин, наводи се, никада није престао да изражава запрепаштење због изгубљеног утицаја на Косову након проглашења независности.

Користио је, кажу, преокрете и покрете за независности територија Балкана као оправдање за истицање руске моћи за време борби у Абхазији и Јужној Осетији 2008. године, као и на Криму 2014.

Историјски, моћ Русије је зависила од балканских држава и то из неколико разлога, а један од главних је тај што Руси сматрају како би уједињење свих Словена у тзв. пансловенизам било оптимално тврдећи да постоји посебна веза између руског и словенских народа на Балкану.

Главни алати руске обавјештајне политике су телевизијска и интернет мрежа РТ, као и онлине радијски и новински портал Спутник Србија, пише Пост.

Главна порука управо и гласи како постоји посебна веза између руског и словенског, односно православног народа на Балкану.

Аутори и водитељи програма често причају о заједничкој словенској историји и култури, посебно наглашавајући дугу и успешну уплетеност Русије у послове земаља Балкана.

Ови медији користе и противзападну реторику те подржавају идеје настале међу Србима након НАТО-овог бомбардовања Југославије 1999. године о „патолошкој мржњи Словена“.

Русија и даље држи вето на признање геноцида у Сребреници, као и на чланство Косова у УНЕСЦО-у, а Запад представља као културлошки различито место које није у стању да препозна невероватну изузетност словенског народа, закључује Пост.