Прочитај ми чланак

УЗАЛУДНА БОРБА СРБИЈЕ: Албанци траже, Европска унија подржава

0

У преговарачке позиције ЕУ за преговоре Србије о поглављу 35, које се односи на Косово и Метохију, убачени су неки услови који чак нису ни били тема дијалога Београда и Приштине, а има и оних који се наводе као интерпретација Приштине, пишу медији.

kosovo-je-srbija-527

Фото: Танјуг/АП

Наиме, како је објавуила „Политика“, у документу од шест страна, Брисел је на више места као прелазна мерила убацио своје додатне захтеве који се односе на укидање паралелних институција, како их назива Приштина, и њихово повезивање са почетком рада заједнице српских општина.

Убачено је да Србија према потреби доставља тромесечни извештај косовским властима о исплатама пензија бившим припадницима полиције и судијама који сада раде у институцијама самопроглашеног Косова, о чему не постоји никакав договор.

Лист напомиње да не постоји договор ни о томе да Приштина упућује Београду званична документа на којима се налазе печат и симболи непризнате државе Косово, што је сада део преговарачке позиције.

У документу се тражи да Приштина именује менаџмент електране „Газиводе“, као и да Београд дозволи улазак трећих држављана са Космета у Србију, што би значило да Београд признаје самопроглашено Косово.

Извори листа блиски српском преговарчаком тиму наводе да Брисел нема право да услове дефинише само на основу ставова једне стране, што је пре два дана упозорио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је рекао да је недопустиво да се извештај Приштине уписује у преговарачки оквир Србије са ЕУ за поглавље 35.

– ЕУ хоће да се дијалог Београда и Приштине замени поглављем 35. До свега онога што не могу да постигну дијалогом, они хоће да дођу уценама преко овог поглавља и на тај начин прејудицирају исход дијалога – рекао је овај извор.

Истовремено, из Брисела су поручили да нема новог преговарачког оквира, те да би за то била неопходна сагласност чланица ЕУ.

Шеф преговарачког тима Србије у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да преговарачки оквир за поглавље 35 о нормализацији односа са самопроглашеним Косовом није подложан променама, већ различитим интерпретацијама.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је „невиђени политички нонсенс“ то да извештаји Приштине буду критеријуми на основу којих ће ЕУ да оцењује напредак Србије у поглављу 35.

– Да то потом буде оцена ЕУ, за нас је неприхватљиво и представља неку врсту скандалозног понашања ЕУ, која нас нити мотивише нити охрабрује на путу ка ЕУ. Напротив, она нас таквим понашањем обесхрабрује и директно утиче да све мање људи верује у будућност Србије у ЕУ – рекао је Дрецун.