Прочитај ми чланак

„Устав не дозвољава референдум о неповерењу Вучићу, то је његова нова обмана“

0

Политиколог Бобан Стојановић каже да су две кључне теме којима председник Србије Александар Вучић одржава рејтинг економија и Косово, које је "увек било потенцијална опасност, али је путем својих медија успео да се представи као највећи заштитник Срба на Косову и Косова у Србији". Додаје да је, међутим, после потписивања новог европског предлога постало "климаво то да је он највећи заштитник Косова у саставу Србије, упркос његовим медијима, а и галопирајућа инфлација је нешто што људи могу да виде у својим новчаницима".

Поводом тога што је опозцији понудио референдум за његову смену, Стојановић истиче да „изгласавање неповерења председнику у Скупштини не постоји, јер га нису бирали посланици, него грађани“.

foto: printscreen/Pink

„Народни посланици могу да покрену процедуру за разрешење председника због повреде Устава, једна трећина покреће процедуру, да би отишла на Уставни суд потребно је да за то гласа већина народних посланика, и ако Уставни суд утврди да је председник прекршио Устав, враћа то Скупштини, која двотрећинском већином може да га разреши“, појаснио је Стојановић и истакао да је по закону немогућ икакав референдум.

Додаје да питање неповерења није у надлежности скупштине.

„Не би ме зачудило да наш председник размишља о томе да уз ове предстојеће локалне и покрајинске изборе распише референдум са питањем „да ли сте за то да Вучић буде председник Србије, што би значило да имамо председничке изборе, чиме би покушао да подигне свој нови Народни покрет за Србију и да потпуно персонализује председничке изборе, јер би ви суштински гласали за њега, пошто не би било противкандидата“, наводи Стојановић.

Каже и да се плаши шта се крије иза те приче о референдуму о поверењу њему.

Међутим, оцењује да он и даље има изузетно висок рејтинг, „са оваквим медијима, са оваквом контролом живота ван Београда он и верујем да може да размишља на начин да обнови мандат и да не изгуби на локалним и покрајинским изборима који следе“.

За Народни покрет за Србију каже да је то његов покушај да заштити своју позицију код својих бирача.

Додаје да десна опозиција прича све оно што би свако из СНС потписао и да је њему било тим покретом потребно да се заштити с десна.

„Вучић не црпи своју моћ из позиције председника државе већ из позиције председника највеће странке и верујем да би потенцијално опасно по њега било да је напусти“, сматра.

Оцењује и да ће у нови покрет највероватније покушати да усиса све досадашње коалиционе партнере, као и да није сигуран да ли ће успети да привуче СПС.

„Вучић жели СПС, на прошлим изборима освојио је 40 одсто гласова, за њега би био озбиљан пораз да изађе на изборе и да резултат
СНС или Народног покрета почиње са три. Он жели СПС да би имао 50 одсто гласова“, каже Стојановић и додаје да није сигуран да би то било добро за СПС.

На питање да ли мисли да би неко из десне опозиције ушао у његов нови покрет, наводи да не верује.

„Вучић не може да очекује подршку од Новог ДСС, Заветника, од Двери никад није ни имао“, сматра Стојановић.