Прочитај ми чланак

Ускоро састанак Николића и Јахјаге у Бриселу?!

0

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон ради на организацији првог сусрета председника Србије Томислава Николића са Атефитом Јахјагом који ће бити одржан у Бриселу

„Циљ је да се остваривањем контакта на председничком нивоу учврсти и интензивира дијалог који се тренутно води између два премијера и на нивоу експерата“, рекао је данас функционер Комисије који је инсистирао на анонимности. Он, међутим, није могао да прецизира датум и дневни ред састанка, осим што је рекао да се сусрет планира за прву половину фебруара.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич није данас хтела ни да потврди ни да демантује ову информацију.

„Све што могу да кажем је да су све иницијативе које доприносе нормализацији односа између Београда и Приштине за нас добродошле и спремни смо да их подржимо“, рекла је Коцијанчич.

Коцијанчич: Рано је за прогнозе о завршетку дијалога
Дијалог Београда и Приштине је још у току и нема места шпекулацијама када и како ће се завршити, рекла је данас за Тањуг Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Коцијанчич је ово рекла одговарајући на најаве неких приштинских званичника да ће дијалог бити окончан у априлу потписивањем заједничког споразума о нормализацији односа по угледу на споразум који су својевремено потписале Источна и Западна Немачка.

„Циљ дијалога је да се свим грађанима Косова омогуће бољи и безбеднији услови живота“, истакла је Коцијанчич и подсетила да је Европски савет у децембру прошле године усвојио закључке у којима се тражи да дође до „видљивог и одрживог напретка у нормализацији односа“ Београда и Приштине.

„Ми смо ту да олакшамо дијалог, а на учесницима је да пронађу модалитет којим ће то постићи“, рекла је Коцијанчич.

 

(Танјуг)