Прочитај ми чланак

ДЕВЕНПОРТ (ЕУ) ПРЕТИ: Ускладите спољну политику са ЕУ

0

majkl-devenport

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да би Србија, као држава кандидат за чланство, требало да постепено усклађује своје спољнополитичке позиције са ЕУ и да је то и део њених обавеза из поглавља 31, а скрининг тог поглавља предстоји до краја јула.

„И премијер (Александар Вучић) и први потпредседник (Ивица Дачић) деле нашу забринутост и инсистирају на територијалном интегритету Украјине. Србија ће у том погледу имати велику одговорност следеће године, када преузме улогу председавајућег“, рекао је Девенпорт у интервјуу Вечерњим новостима.

Девенпорт је навео да ће даљи напредак у преговорима са ЕУ изискивати да реформе добију замајац.

„Ту мислимо на владавину права, људска права, медијске реформе и борбу против корупције. Потребан је наставак дијалога са Приштином што пре. Наравно, потребно је и да се постигнути споразуми спроведу и да се настави нормализација односа“, рекао је Девенпорт.

Девенпорт је навео да је скринингом обухваћено 18 од 35 поглавља, а још поглавља биће анализовано пре краја године.

„Председник Европске комисије Барозо, који је недавно био у Београду, рекао је да није искључено да се прво поглавље отвори до краја ове године. Распоред зависи од земаља чланица, али пре свега од нивоа спремности на српској страни. Ако немате готов стратешки план или законодавство из одређене области, или план законодавне делатности, нема никакве користи од отварања поглавља“, рекао је Девенпорт.

Додао је да је могуће отварање поглавља 23 и 24 о људским правима и борби против корупције у првој половини 2015. године.

(РТВ)